ERDON Helyi hírek

2011.02.01. 09:37

Február 2, a Vizes Élőhelyek Világnapja

<p>Nagyvárad - A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség két eseményt is szervez a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából, mely annak állít emléket, hogy 1971 február másodikán írták alá a Ramsari Egyezményt.</p>

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott éllő madárvilág védelméért. Az idei év különösen fontos, hiszen idén negyven éve, hogy aláírták a megállapodást, áll a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ebből az alkalomból kibocsájtott sajtóközleményében. Az egyre fokozódó emberi beavatkozás hatására a 20. század közepére olyan mértékben összezsugorodtak a vizes élőhelyek, hogy óhatatlanul szükségessé vált az ökoszisztémák hosszú távú megőrzését szolgáló nemzetközi szintű összefogás. Bár az alapítók között csak 18 ország szerepelt, az egyezményhez az elmúlt három és fél évtized folyamán több mint 130 ország csatlakozott.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) a 2011-es évet az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította. A vizes élőhelyekhez hasonlóan az erdők létfontosságú területek az emberiség és az élővilág számára: bolygónk felszínét 31%-ban erdőségek borítják. A mai Románia területén öt Ramsar terület lelhető fel, ezek közül a legfontosabb a Duna-Delta Bioszféra Rezervátum. A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség két eseményt is szervez a gyermekek környezettudatosságának erősítése érdekében. Február 8-án a 11-es számú Nyolcosztályos Iskola diákjai számára nyílt ökológiai órát szerveznek, melyen a vizes élőhelyek fontosságáról esik majd szó. Február 7 és 28 között Zöld Sarok címmel kiállítást szerveznek a Dacia Nyolcosztályos Iskolában. Ennek keretében újrahasznosítható tárgyakat állítanak majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!