ERDON Helyi hírek

2018.05.28. 12:19

Elballagtak az Ady Endre Középiskola végzősei

Szombat délben elballagott a nagyváradi Ady Endre Középiskola négy végzős osztálya is. Az ünnepséget szokás szerint a tanintézmény udvarán tartották. Voltak felszólalások, rövid műsor és természetesen a legjobb eredményeket elérő diákokat is díjazták.

Szombat délben elballagott a nagyváradi Ady Endre Középiskola négy végzős osztálya is. Az ünnepséget szokás szerint a tanintézmény udvarán tartották. Voltak felszólalások, rövid műsor és természetesen a legjobb eredményeket elérő diákokat is díjazták.

A líceum hagyományaihoz híven a 110 végzős a kisebb diákok alkotta sorfalak közt vonult az udvarra ballagási énekeket énekelve. Az idén négy osztály intett búcsút az ősi alma maternek: Sárközi Csilla XII. A, filológia szakos osztálya, Bors Violetta/Csepregi Imola XII. D, matematika-informatika szakos osztálya, Bogdán Károly XII. E, természettudományok osztálya és Tódor Éva XII. F, természettudományi osztálya.

Az ünneplőket és a meghívott vendégeket Kirkósa Enikő tanárnő köszöntötte. Vad Márta igazgatónő úgy fogalmazott: újra fordulóponthoz érkeztek, és ahogy hajdan, gyermekkorukban a mostani tizenkettedikesek édesanyjuk által kézen fogva és vezetve indultak el a mesék birodalmába, melynek főszereplője a legkisebb királyfi volt, úgy ez a királyfi most újra útelágazáshoz érkezett. Lezárult mögötte egy útszakasz, s hirtelen több másik nyílt meg. Lassan a szüleik elengedik a kezeiket, tanáraik is útjukra bocsátják őket, s célt, irányt keresve indulnak tovább. Márai Sándort idézve azt kívánta számukra: útjuk közben tudjanak örülni a percnek, tudjanak rácsodálkozni a hétköznapok szépségeire, a virágra, a napsütésre, örülni a kedves szónak, a mosolynak, a simogatásnak. S ha véletlenül sárkányokkal találkoznak haladásuk közben, nézzenek bátran a szemébe, mert előfordul, hogy mindössze saját félelmeiket látják benne vissza, és mindig gondolkozzanak el azon: vajon gonosz-e igazából ez a sárkány, vajon nem csak a bennük rejlő akadályok, gátak és gátlások, indulatok leküzdésére ösztönző másik énjük néz vissza rájuk? „Ha ezt észreveszitek, mi büszkék leszünk rátok, mert azt jelenti: nem hiába tanítottunk, az élet bölcsessége megfakadt a szívetekben”- közölte.

Derzsi Ákos RMDSZ-es szenátor arra hívta fel a figyelmet: a tanulmányaik befejezése után életük küzdelmének filmje nem zárul le, hiszen további harc van azért, hogy megfeleljenek. Mindenki a tudását a lehető legjobban tudja kamatoztatni annak érdekében is, hogy szükség legyen erre, ugyanis ma már bármily furcsán is hangzik, a munkaerő is egy árú, melyet az egyénnek kell eladnia, remélhetően a szülőföldjén, mert „jobb itthon gazdának lenni, mint máshol vendégnek”.

Mértékletesség

Pék Sándor várad-újvárosi római katolikus esperes-plébános Böcskei László megyés püspök szívélyes üdvözletével és G. B. Shaw azon igazsághoz vezető gondolatával kívánt sok sikert a ballagóknak, miszerint a mérték a megfelelő méréstől függ, legyenek hát mértékletesek, hiszen ez egy alaperény, és kibontakozó életüknek legyen az az egyik vezérelve, hogy bármiről is legyen szó, figyeljenek oda a megfelelő arányokra.

Szűcs Imre várad-szőllősi református lelkipásztor, felidézve azt is, hogy 32 évvel ezelőtt ő állt ugyanígy ott, azt mondta: nem tudja, mennyire érzik az útra indulásnak és az útra indíttatásnak vagy a terhét, vagy az áldását, a lehetőségét, vagy éppenséggel valamilyen stagnáló állapotban vannak, de egy biztos: ha neki ez az iskola azt tudta nyújtani, amire még mindig büszke, és ha egy iskola, egy földi intézmény földi embereken keresztül olyat tudott adni számára, ami őt egy életen át elkísérte, akkor hogy ne tudna Isten, aki mindezt létrehozta, számukra sok-sok áldást biztosítani.

Molnár Júlia színművésznő a szülői közösség nevében és egyik ballagó diák édesanyjaként szólalt fel. Adyt hívva segítségül úgy vélekedett: úgy van rendjén, az idők kezdetétől fogva, hogy a tanító mondják, amit helyesnek tartanak, a szülők mondják, amitől féltik a gyerekeiket és aggódnak értük, a gyerekek pedig éljék az életet még akkor is, ha sokszor veszélyes, vagy nem előzte meg átgondolt döntés a cselekedeteket.

Ünnepi pillanatok

A XI-esek nevében István Zsuzsanna búcsúztatta a ballagókat, a XII-esek részéről Miheler Dóra búcsúzott a maradóktól. Az iskola kulcsát az évfolyamelső XII-es Jakabffy Balázs adta át a XI-es István Zsuzsannának és Fándly Gergőnek. A legkiválóbb tanuló díjazása rövid műsorral ért véget az ünnepség. A tizedikes Veress Bernadett és Papp Zsófia verset mondott, a tizenegyedikes Nagy Bernadett könnyűzenei számot énekelt, a kilencedikes Baranyi Tünde pedig egy körösfői népdalt énekelt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!