ERDON Helyi hírek

2012.07.11. 13:03

Dubsteppel, hardcore-ral és rockabilly-vel gazdagodik a Félsziget kínálata

A Félsziget Fesztivál idén is a kielégíti a legkülönbözőbb zenei ízléseket: a stíluskínálat dubsteppel, moldovai hardcore-ral, bluesszal és rockabillyvel gazdagodik. Augusztus 23-26. Között a marosvásárhelyi Víkend-telep szomszédságában minden félszigetező megtalálhatja majd az idei nyár számára legjobb koncertjét.

A Félsziget Fesztivál idén is a kielégíti a legkülönbözőbb zenei ízléseket: a stíluskínálat dubsteppel, moldovai hardcore-ral, bluesszal és rockabillyvel gazdagodik. Augusztus 23-26. Között a marosvásárhelyi Víkend-telep szomszédságában minden félszigetező megtalálhatja majd az idei nyár számára legjobb koncertjét.

 

A dubstep hívei idén sem panaszkodhatnak, hiszen Emalkay is a fesztivál fellépői között lesz! A brilliáns és utánozhatatlan birminghami producer, Emalkay számára második kislemeze, a dubstep-történet egyik alapművének számító 2009-es When I Look at You hozta meg a nagy áttörést. Hírnevét néhány gondosan megválogatott, a Pendulum, a Faithless vagy Miike Snow számára készített remix-szel öregbítette, és ma már senki számára sem lehet kérdéses, miért tartozik Emalkay évek óta a dubstep legnagyobb nevei közé. Aki azonban azt kívánja, hogy ez a megállapítás élőben is bizonyítást nyerjen, most kaphat az alkalmon: augusztus 24-én Emalkay-é az éjszaka a Kiss Teraszon!

A Zdob si Zdub rajongói számára nagy meglepetést fog jelenteni a moldovai zenekar idén megjelenő új lemeze, a Basta Mafia! Az új albumon, mely hangzásában is változott, angol nyelvű dalok is találhatóak, amelyeket augusztus 23-án, a fesztivál nagyszínpadán mutat be a zenekar a félszigetezőknek.

További jó hír, hogy a Magyarország talán legjobb koncertzenekarának számító Irie Maffia is visszatér a Félszigetre. Az Irie Maffia hétéves története során kis klubokból indulva európai fesztiválokig jutott, a szomszédos országokon túl olasz, lengyel, holland és francia fellépések színesítik a zenekari biográfiát. Magyarországon minden fesztiválon nagyszínpados fellépők már éve óta. A 12 tagú zenekar stílusában hiphop, rock és reggae elemeket is felvonultat, tagjai között pedig olyan, már egyénileg is nevet szerzett művészeket találunk, mint a ghánai-magyar énekesnő, Sena. Idén új album várható tőlük, amit november táján fognak bemutatni Budapesten és vidéken. A számok folyamatosan készülnek, ezekből a félszigetezők már többet is hallhatnak augusztus 25-én a Ciuc Stage-nél.

Minőségi öltönyt az úri szabótól, friss kenyeret közvetlenül a péktől, rockabillyt a Mystery Gangtől! – ez a három kivarrt vagány által 1998-ban alapított rockabilly formáció jelszava. Az ötvenes-hatvanas évek rendszerbomlasztó jampijainak kultúráját és a 21. századi urbánus elemeket egyaránt megjelenítő, sajátos, garage-jungle-rockabilly stílusban nyomuló zenekar nemzetközi jelentőségéről elég annyit mondani, hogy már több mint 1600 koncertjük volt külföldön. Idén pedig a Magyar Dal Napja alkalmából előadott új dalok sikerén felbuzdulva tovább bővült a repertoárjuk első magyar nyelvű lemezük dalaival, amely Megőrülők érted... címmel június elsején jelent meg, és a Félszigeten augusztus 24-én, a Ciuc Stage-nél lehet élőben is megismerni.

A legjobb román blues-zenésznek tartott Marcian Petrescu és zenekara, a Trenul de Noapte egy különleges műsorral készül a Félszigetre, amelyben a tipikus blues hangzást rock, country, funk és latino elemekkel gazdagítják. Ebből az alkalomból mutatják be új, desCÂNTECE DE BLUES című lemezüket is, amelyen egy rangos vendég, a szájharmonika amerikai nagymestere, Charlie Musselwhite is vendégszerepel. Máris lehet készülni az augusztus 26-i blues-lakomára, amelyet a Ciuc Stage-nél szolgálnak fel!

A Travka underground zenekar tízéves fennállása alatt számos díjat gyűjtött be, és kiadott két lemezt. A srácok őszintén beszélnek zenéjükről: nem tartják magukat tökéletesnek, viszont minden egyes hallgatójuk egyéniségére hatni akarnak, mert dalaik önmagunk megismerésére, a megnyílásra, a változtatásra ösztönöznek. A zenekar augusztus 24-én, a Ciuc Stage-nél hívja a fesztiválozókat egy közös zenei kalandra.

A Félsziget elektronikus zenei kínálata is tovább bővül: az idei rendezvényen a Freedom Music Arénában augusztus 24-én fellép a zenei eklektikában hívő Val LAVILLE aka Vali BĂRBULESCU és a többek közt a Delahoya fesztivált szervező Horace Dan D, augusztus 25-én Gojira tér vissza a fesztiválra, ezúttal Planet H társaságában, míg a fesztivál zárónapján DJ Optick pörgeti a lemezeket.

A Félsziget Fesztivál augusztus 23-26. között zajló tizedik kiadásának fellépői között szerepel a Children of Bodom, ATB, Netsky, a Dirtyphonics, a New Model Army, a Babylon Circus, a Rotfront és a N.O.H.A. is. A rendezvény támogatói a Ciuc, a Borsec, az Orange és a Pepsi.

A rendezvénnyel kapcsolatos friss információk megtalálhatóak a www.felsziget.ro oldalon illetve a Félsziget hivatalos Facebook-oldalán.

A Félszigetre augusztus elsejéig kedvezményes 100 lejes áron lehet négynapos bérletet, és 40 lejes áron napijegyet vásárolni. Augusztus 2-től a bérletek 150, a napijegyek 60 lejbe kerülnek. A jegyeket az Eventim jegyterjesztő hálózatában, a www.eventim.ro oldalon, illetve a fesztivál honlapján feltüntetett alternatív jegyterjesztő helyeken lehet beszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!