ERDON Helyi hírek

2011.10.26. 13:15

Brahms és Bizet a koncertesten

<p>Kulcsár Szabolcs karmester vezényli a nagyváradi filharmonikus zenekart a csütörtöki koncertesten. Szólistaként Ioana Poenaru zongoraművésznőt láthatja/hallhatja majd a közönség.

 

A koncertest műsorán Johannes Brahms 1., d-moll zongoraversenye (op. 15) és Georges Bizet C-dúr szimfóniája szerepel. Kulcsár Szabolcs 2001 óta a Kolozsári Magyar Opera állandó karmestere. Kolozsváron született 1977-ben, az ottani Művészeti Líceumban, majd pedig a Gheorghe Dima Zeneakadémia karmesteri karán végzett. Vezényelte az aradi és a marosvásárhelyi filharmonikus zenekarokat, és rendszeresen fellép Nagyváradon is, többek között leckekoncerteket is tartott a gyermekeknek. Gazdag repertoárral rendelkezik nem csupán a szimfonikus és a vokál-szimfonikus művek, hanem az operák és az operettek műfajában is.

Ioana Poenaru zongoraművésznő Nagyváradon született zenész családban. A nagyapja az, aki először feltárja neki a zenében rejlő szépségeket, majd Fekete Erzsébet tanárnő segíti formálódását a váradi Művészeti Líceum befejezéséig. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia elvégzése után Németországban folytatja zenei képzését. Már gyermekkorától kezdve sikereket ért el a különböző országos és nemzetközi versenyeken, jelenleg pedig Románia mellett rendszeresen fellép a külföldi (Magyarország, Franciaország, Németország) hangversenypódiumokon is.

 

Mindenszentek ünnepe

 

Mint a tegnap a Filharmóniánál szervezett sajtótájékoztatón kiderült, a jövő heti, vagyis november 3-i koncertestet Mindenszentek napjának dedikálják. A műsoron Maurice Ravel két alkotása (Pavane egy infánsnő halálára és Couperin sírjánál), illetve Luigi Cherubini c-moll rekviem énekkarra és zenekarra című alkotása szerepel. A zenekart Romeo Rimbu vezényli, közreműködik a Filharmónia Énekkara Lászlóffy Zsolt irányításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!