ERDON Helyi hírek

2011.12.21. 15:11

Bizánci Karácsonyi Oratórium

Paul Constantinescu zeneszerző Naşterea Domnului – Bizánci Karácsonyi Oratórium című művével köszöntik a közelgő karácsonyi ünnepeket a Nagyváradi Állami Filharmónia e heti csütörtök esti koncertjén.

Paul Constantinescu zeneszerző Naşterea Domnului – Bizánci Karácsonyi Oratórium című művével köszöntik a közelgő karácsonyi ünnepeket a Nagyváradi Állami Filharmónia e heti csütörtök esti koncertjén.

 

 

 

A karácsonyi jelleg mellett két olyan évforduló is van ezekben a napokban, amely a műhöz kötődik: december 20-án volt 48 éve annak, hogy a nagy román zeneszerző, Paul Constantinescu elhunyt (1963), illetve december 21-én volt a 64. évfordulója a Bizánci Karácsonyi Oratórium első bemutatójának (1947). A csütörtök esti vokál-szimfonikus hangversenyen a zenekart Romeo Rîmbu fogja vezényelni, közreműködik Mirella Bunoaica szoprán, Natalia Godovaniuc mezzoszoprán, Florin Ormenişan tenor és Dan Popescu basszus.

 

A művészekről

 

Romeo Rîmbu a Nagyváradi Állami Filharmónia állandó karmestere, aki pályafutása során nem csupán országos, hanem nemzetközi elismertségre is szert tett. Több, mint hatszáz koncerten lépett fel Európa különböző országaiban, az Amerikai Egyesült Államokban, Brazíliában, Japánban és Dél-Koreában, illetve Románia számos városában. Mirella Bunoaica szoprán 1985-ben született Sloboziában, énektudását előbb Bukarestben, majd Salzburgban és Münchenben tökéletesítette. 2011 júliusában a világhírű tenorral, Jose Carrerasszal együtt lépett fel a franciaországi Carcassonne Jean Deschamps színházában. A fiatal szoprán számos országos és nemzetközi verseny díjazottja, és a világ számos hangversenypódiumának meghívottja. Natalia Godovaniuc mezzoszoprán a Moldovai Köztársaságban született, zenei tanulmányait Bukarestben végezte. Számára a zene „a lélek megnyilvánulása”, amely „a legmélyebb gondolatokat ébreszti fel, azokat, amelyek minden szív mélyéig hatolnak”.

Florin Ormenişan tenor a Wiener Staatsoper és a bukaresti Román Nemzeti Opera szólistája, akinek zenei formálódását olyan neves művészek segítették, mint Virginia Zeani, Mariana Nicolesco és Carol Vaness. A világ legismertebb karmestereivel (Ulf Schirmer, Paolo Carignani, Fischer Ádám) és rendezőivel (Franco Zeffirelli, Hero Lupescu, Ştefan Neagrău) dolgozott együtt, fellépett a világ legnevesebb színházaiban és operáiban: Wiener Staatsoper, Bolsoj (Moszkva), Théâtre du Châtelet (Párizs), Carnegie Hall (New York). Dan Popescu basszus 2001 óta a Brassói Opera első szólistája, számos országos és nemzetközi verseny díjazottja. Zenei repertoárja igen változatos, énekelt Gounod, Donizetti, Offenbach, Rossini, Mozart, Bellini, Puccini, Verdi, Bizet operáiban, akárcsak jelentős vokál-szimfonikus alkotásokban (Bach, Sztravinszkij) és kortárs zenei művekben.

 

Fellép az énekkar is

 

A koncerten közreműködik a Filharmónia Énekkara Lászlóffy Zsolt vezényletével. Az énekkar 1997-ben alakult, jelenleg közel negyven tagja van. Lászlóffy Zsolt 2006 óta tölti be a karvezetői tisztséget, akinek zenei formálódását nem csupán az ismert és elismert kolozsvári zenei iskola segítette, hanem jelentős európai zenei központok is Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Magyarországon.

 

 

Újévi hangverseny

 

A Nagyváradi Állami Filharmónia újévi hangversenyére 2012. január 8-án, vasárnap 19 órai kezdettel kerül sor a Nagyváradi Szigligeti Színházban. A zenekart Romeo Rîmbu vezényli, közreműködik Florin Ormenişan tenor, illetve a Kolozsvári Román Nemzeti Opera balettművészei. Műsoron J. Strauss, E. Di Capua, A. Lara, G. Verdi művei szerepelnek, népszerű polkák, nyitányok, keringők, dalok és áriák.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!