ERDON Helyi hírek

2014.08.06. 13:50

Betekintés a japán kultúrába

Japán művészeti műhelyt szerveztek szerdán a Körösvidéki Múzeum új székhelyének udvarán. A jelenlévők az írásjelekről, a papírhajtogatásról tudhattak meg többet, táncokat is tanultak.

Japán művészeti műhelyt szerveztek szerdán a Körösvidéki Múzeum új székhelyének udvarán. A jelenlévők az írásjelekről, a papírhajtogatásról tudhattak meg többet, táncokat is tanultak.

Hokkaido szigetéről jöttek Váradra, többek között azért, hogy az itteniek is megízlelhessék a japán kultúra szépségét. Mint megtudtuk, a nagyváradi születésű Ramona Hagiwara mintegy húsz évvel ezelőtt, a Nipponica alapítványnak köszönhetően került kapcsolatba a kultúrával, mely valósággal rabul ejtette. Tíz évvel ezelőtt ment férjhez egy japán nemzetiségű férfihez, a család Hokkaido szigetén él. Két kisfiával, hat éves Yoannal és a kilenc éves Tenrivel érkezett Váradra, több mint három éves szünet után.

Japánban a gyerekeknek mindössze három hét vakációjuk van, ezért ki kellett őket kérnie az iskolából s egyúttal megígérnie, hogy be fogják hozni a lemaradást. A tanítás amúgy ott délután három-négy óráig tart. „Nagyon sok mindent tanulhatunk a japánoktól. Kitartani, dolgozni, nem siránkozni, megbecsülni mások munkáját. Az emberek nagyon barátságosak és segítőkészek, de azért körültekintőek is ” - mondta Ramona, aki japán tintával, papírral, ruhákkal és különféle eszközökkel érkezett Váradra, hogy a Körösvidéki Múzeummal, valamint a Nipponica alapítvánnyal közösen megszervezhessék a japán művészeti műhelyt, a hiroshimai atomkatasztrófa 69. évfordulójának emlékére.

A Körösvidéki Múzeum új székhelyének udvarán gyerekek és fiatalok gyűltek össze. Shodo (kaligráfia) klub alakult, melyen belül Tenri és Ramona szorgalmasan mutatták meg a kicsi és nagy érdeklődőnek, hogyan kell speciális tintával és ecsettel japán betűjeleket rajzolni. Mindenki lerajzolhatta saját nevét, vagy egyéb szavakat. Megtudtuk: a jeleket lendülettel, belső erővel kell lefesteni, ezek az önkifejezés eszközei is egyúttal. Utólag javítani nem lehetséges.

Egy másik asztalnál Boroş Tiberiu, a Nipponica vezetője az origami (papírhajtogatás) művészetébe nyújtott betekintést. A későbbiek során japán táncokat is bemutattak - Boroş Tiberiu például a Tanko Bushit, azaz a Bányász táncát járta el. „Japánban minden tevékenységnek megvan a tánca, s amelyet bemutatok, szép, könnyű és szórakoztató egyúttal” - mondta az alapítvány vezetője.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!