ERDON Helyi hírek

2015.08.25. 13:59

Alacsonyabb a vízhozam

Az idei szárazság és kánikula a Sebes Körös vízszintjére is kihatással volt.

Az idei szárazság és kánikula a Sebes Körös vízszintjére is kihatással volt.

Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője ezzel kapcsolatban az Erdély Online-nak elmondta: az elmúlt három hónapban az említett okok miatt gyakori volt, hogy körülbelül másodpercenként 4,5 köbméter víz jött le a Sebes-Körösön, ezt az átlagot azonban az utóbbi időben sikerült feltornászni 10 m3/mp-re, köszönhetően annak is, hogy a Drăgan-i, a lugasi és a telegdi tározókból összesen 25 millió köbméter vízmennyiséget eresztettek le. A hőség miatt sajnos a Körös vízhőmérséklete is a megszokottnál (22-23 Celsius fok) 4-5 fokkal melegebb volt (a 28-30 fok a meleg állóvizekre jellemző), és emiatt sok helyen elhatalmasodtak a békalencsék és az algák.

Az alacsonyabb vízszint emellett jobban láthatóvá tette a folyóba dobott műanyagpalackokat és egyéb szemeteket, a váradi „civilizáció” termékeit, melyeknek egy része beleakad a növényzetbe. Pásztor Sándor hangsúlyozta: hetente két alkalommal is kihalasszák ezeket a folyóból- többek közt amiatt is, hogy ne jussanak át az államhatáron-, mégis mindig újratermelődnek. A szárazság kapcsán a műszaki igazgató megjegyezte még azt is: Berettyószéplak környékén 3 millió köbméter vizet eresztettek le, és bár kevés csapadék esett, sehol se kellett vízkorlátozást elrendelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!