ERDON Helyi hírek

2019.08.01. 09:20

Viszi a váradiak pénzét a centenárium

Két olyan esemény miatt növelték 414 ezer lejjel a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) költségvetését, melyek közül a centenáriumi ünnepség többe került, mint amennyi pénzt arra költeni terveztek, míg a másik esemény benne sem volt az egyesület eseménynaptárában.

Két olyan esemény miatt növelték 414 ezer lejjel a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) költségvetését, melyek közül a centenáriumi ünnepség többe került, mint amennyi pénzt arra költeni terveztek, míg a másik esemény benne sem volt az egyesület eseménynaptárában.

 

Vitát váltott ki a tegnapi nagyváradi helyi tanácsülésen az a határozattervezet, mely 414 ezerrel lejjel növeli a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) költségvetését. A határozat értelmében a nagyváradi önkormányzat 6,2 millió lejről 6,6 millió lejre emeli a saját tagdíját, amivel hozzájárul az APTOR költségvetéséhez, ugyanakkor elfogadták az APTOR idei évi eseménynaptárát. A javaslat szakjelentése szerint az APTOR az említett 414.200 lejből 300 ezer lejt fordít az április 20-án megrendezett centenáriumi ünnepség költségeinek a fedezésére, 114.200 lejt pedig a napokban Fugyivásárhelyen lezajlott fogathajtó verseny szervezési költségeire.

Múlt vagy jövő?

Kirei Melinda RMDSZ-es helyi tanácsos formai és tartalmi kifogásokkal is élt a tervezet kapcsán. Az előbbiek közé sorolta azt, hogy a határozattervezet olyan törvényi cikkelyekre is hivatkozik, melyek nem is léteznek. A tartalmi kifogás lényegében pénzügyi: az APTOR alapokmányában az áll, hogy a város tagdíja évente 300 ezer lej, ehhez képest az év elején a helyi tanács 6,2 millió lejes tagdíjat szavazott meg az egyesületnek, és erre a hatalmas összegre jön ráadásként a mostani 414 ezer lejes többlet. Az egyesület statútumában, de a határozattervezetben is az áll, hogy olyan eseményekre kap pénzt az APTOR, ami még csak ezután kerül megrendezésre, miközben a centenáriumi ünnepség és a fogathajtó verseny is már megrendezett események, fejtette ki a tanácsos. Válaszában Florin Birta alpolgármester azt mondta, hogy az APTOR a többi betervezett esemény költségvetéséből vette el a pénzt, és most valójában az történik, hogy kiegészítik az egyesület költségvetését annak érdekében, hogy például a Virágkarnevál megszervezésére is legyen pénz. Viszontválaszában Kirei Melinda megjegyezte, hogy akkor a virágkarnevál költségvetésére kellett volna kérni a 414 ezer lejt. Florin Birta hozzátette, hogy ha bármiféle illegalitás történt a pénzek elköltésével kapcsolatban, azt a számvevőszék dolga megállapítani. A határozattervezetet végül öt tartózkodás és két ellenszavazat mellett fogadta el a helyi tanács.

Övön aluli ütés

A tanácsülés után Kirei Melinda lapunknak elmondta, hogy a pénzelköltés legális módja az lett volna, ha az APTOR belefér a költségvetésbe, de mivel ez nem sikerült, akkor meg kellett volna nézni azt, hogy melyik rendezvényről mondjon le az egyesület. Ha már mindezek a rendezvények le vannak szerződve, akkor azt kellett volna megállapítani, hogy melyik jövőbeni rendezvény költségvetését bővítsék, „de hogy a virágkarnevál megszervezéséhez kötötte az alpolgármester ezt dolgot, ez övön aluli ütés volt!” – fogalmazott Kirei. Florin Birta a tanácsülés után azt mondta az újságírók kérdéseire válaszolva, hogy a centenáriumi ünnepség költségei nagyobbak lettek a tervezettnél, ezért a költségeket azoknak az eseményeknek a költségvetéséből fedezték, amelyeket a jövőben fognak megszervezni. Azt állította, hogy most valójában visszatették a még megrendezésre váró események költségvetésébe az elköltött pénzt, noha a tervezet szakjelentésében feketén-fehéren az áll, hogy a centenáriumra és a fogathajtó versenyre költik a pénzt. Ráadásul a szakjelentés megfogalmazása jövő idejű, tehát azt lehet érteni belőle, hogy a szóban forgó 414 ezer lejt még csak ezután fogják elkölteni az említett két esemény költségeinek a fedezésére. Birta hozzátette, hogy az APTOR statútumában az áll, hogy az igazgatótanács átcsoportosíthatja az összegeket egyik eseményről a másikra, ezt azonban meg kell szavazza a helyi tanács is. Azt elismerte, hogy a fogatható verseny nem szerepelt az APTOR eseménynaptárában, de a fugyivásárhelyi polgármesteri hivatal megkereste őket, hogy közösen szervezzék meg ezt a nemzetközi versenyt. A város erre is az APTOR-on keresztül adott pénzt, mert a váradi önkormányzatban ez az entitás foglalkozik az eseményszervezéssel, magyarázta.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!