ERDON Helyi hírek

2019.08.06. 10:35

Könyvmentők Egyesülete: új életet kapnak a könyvek

Már számos rendezvényen vett részt az idén megalakult Könyvmentők Egyesülete, mondta el lapunknak Bota Krisztina egyesületi elnök, aki arról is beszélt, hogy miként lehetünk mi is könyvmentők.

Már számos rendezvényen vett részt az idén megalakult Könyvmentők Egyesülete, mondta el lapunknak Bota Krisztina egyesületi elnök, aki arról is beszélt, hogy miként lehetünk mi is könyvmentők.

 

A Könyvmentők Egyesületét idén alapították Lőrincz István-Gyula kezdeményezésére, aki egyébként az egyesület projektjeinek a koordinátora is, és már tíz éve foglalkozik könyvek megmentésével. Az egyesület célja: elejét venni annak, hogy a könyvek a szemétbe kerüljenek, vagy elégessék őket, illetve az olvasás fontosságára is fel szeretnék hívni a figyelmet. Fő tevékenységük azoknak a könyveknek a begyűjtése, melyek másoknak már nem kellenek, ezért olyan személyekhez juttatják el azokat, akiket még érdekelhet a tartalmuk. Elképzeléseik szerint az egyesület tevékenysége hosszú távon akkor folytatódhat, ha az, aki két könyvet nekik adományoz, egyet elvisz a raktáron lévő példányokból, vagy pedig adományával a becsületkasszájuk bevételét gyarapítja. Jelentős összegbe kerül ugyanis a Teleki (Primăriei) utcán, a 72-es szám alatt működtetett raktáruk fenntartása, ahol hetente több alkalommal a Könyvmentő napokat is megszervezik. Az elmúlt napokban már veszélybe került a helyiség bérlése, ugyanis az egyesület vezetői ezt önerőből tartják fent, miután a becsületkasszába nem érkezik elég pénz.

Bota Krisztina azt is hangsúlyozta, hogy a Könyvmentők Egyesülete nem azonos a Könyvmentő szekérrel, ugyanis az egy cég, amely könyveket ad el, ők azonban adományoznak, és nonprofit szervezetként működnek. Jelenleg körülbelül tízezer könyv van náluk, amelyekből válogatni lehet. A Légy te is könyvmentő! akcióban oklevéllel jutalmazzák azokat a személyeket, akik már legalább ötven könyvet adományoztak az egyesületnek. Bár még csak az idén alakult meg az egyesület, máris több rendezvényen vettek rész, például a Lokálban megrendezett Könyvek Éjszakáján, illetve könyvsátorral a Minden Magyar Majálisán. Emellett heti két alkalommal harminc magyar és harminc román nyelvű könyvet „hagynak el” parkokban, hogy azok olvasóra leljenek.

Megvalósítások és tervek

Mint Bota Krisztina elmondta, ezt az akciót időjárástól függően szervezik meg, és a könyvek minden alkalommal gazdára lelnek. Többnyire a Nagyvásártéren (December 1. park) és a Garasos híd környékén „hagyják el” a könyveket.

Terveik között szerepel, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemmel együttműködve népszerűsítsék és gyakorolják tevékenységeiket, valamint szeretnék felkeresni a váradi magyar és román tannyelvű iskolákat is. Szintén fontos tervük a Könyvek az útra megvalósítása, melynek az lenne lényege, hogy, elsőként a nagyváradi állomáson könyvesboltot alakítsanak ki, ahol minimum 6 lejes áron meg lehet vásárolni egy könyvet, a blokk felmutatásával pedig azt majd ingyenesen ki lehet cserélni a hasonló boltokban, ugyanis országos hálózatot szeretnének létrehozni. „A telefonod lemerül, a könyved viszont nem fog. Egyre többen olvasnak vonaton, innen jött az ötlet” – mondta el Bota Krisztina. Szabad könyvtárat is szeretnének létrehozni a nagyváradi parkokban. Könyvespolcokat állítanának fel, ahol adományozni, csereberélni lehetne a könyveket. A nonprofit szervezet a Könyvmentő napokat a Facebook-oldalán (Salvatorii de cărți din Oradea – Nagyváradi könyvmentők) hirdeti meg, mindig egy heti programot tesznek közzé.

Információ:

Telefonszámok: 0721003851 (Lőrincz Istvan-Gyula), 0721603851 (Bota Krisztina)

E-mail cím: contact@salvatoriidecarti.ro

Cím: Teleki (Primăriei) utca 72. szám

 

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!