ERDON Helyi hírek

2019.01.14. 12:11

Nagyon sikeres volt az újévi hangverseny

A Nagyváradi Állami Filharmónia jó néhány éve rendszeresen szervez újévi hangversenyt, ahol könnyed, fülbemászó muzsika csendül fel, nagyszerű közreműködőkkel. Így volt ez az idén is, amikor három napon át, csütörtökön, pénteken és szombaton telt ház előtt zajlott az újévi koncert.

A Nagyváradi Állami Filharmónia jó néhány éve rendszeresen szervez újévi hangversenyt, ahol könnyed, fülbemászó muzsika csendül fel, nagyszerű közreműködőkkel. Így volt ez az idén is, amikor három napon át, csütörtökön, pénteken és szombaton telt ház előtt zajlott az újévi koncert.

A dirigens Romeo Rîmbu, a filharmónia állandó karmestere volt, a vendégművészek Tatiana Costiuc szoprán (Moldovai Köztársaság), Doru Roman ütőhangszeres előadóművész (Temesvár) és Adelina Filipaş, Petra Trailă, Romulus Petruş, Augustin Gribincea balett-táncosok – koreográfus Dan Orădan, a kolozsvári Román Nemzeti Opera művészei. Amint már megszokhattuk, ilyenkor mindig telt ház van, a nagyváradi közönség tudja, érzi, hogy ezen az estén különleges, a szokásostól eltérő zenei élménynek lesz részese, és ez így is volt az idei újévi hangversenyen.

Ami ezt az első 2019-es koncertet illeti, a szép muzsika mellett – melyet csodálatosan tolmácsolt a szimfonikus zenekar – több olyan megnyilvánulás is helyet kapott, mely még élvezetesebbé tette a koncertet. A vidám jelenetek a közönség tetszését váltották ki, sokszor felcsattant az ütemes taps, s a humor sem maradt ki a műsorból. Csak a legnagyobb elismeréssel szólhatunk a program összeállítóiról – igazgató, művészeti igazgató, karmester stb. –, mivel igenis a közönség elvárásának megfelelően rendezték meg az idei újévi koncertet.

A kezdő hangulatot ifj. Johann Strauss (1825–1899) A denevér című operettjének nyitánya adta meg, a szimfonikus zenekar kitűnő előadásában, a nyitány elhangzása után, a zenekar boldog új évvel köszöntötte a közönséget, eljátsztva egy ilyen jellegű köszöntő éneket – kellemes pilanat volt. Ezt követően egy újabb ifj. Johann Strauss-mű, a Pizzicato-polka hangzott el – ennek során a megszokottól eltérően a vonósok nem vonóval, hanem pengetéssel szólaltatják meg hangszerüket. A továbbiakban Leroy Anderson (1908–1975) amerikai zeneszerző sokunk számára ismert műve, a Sleigh Ride csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben, a temesvári Doru Roman ütőhangszerművész és a zenekar tolmácsolásában. A városunkban már máskor is fellépő Doru Roman ezt az Anderson-művet marimbán adta elő, elnyerve a közönség tetszését. Majd Lehár Ferenc (1870–1948) magyar származású zeneszerző Giuditta című zenés komédiájából a címszereplő belépőjét az est meghívott énekesnője, Tatiana Costiuc szoprán adta elő. Ezt követően ifj. Johann Strauss Császárkeringője csendült fel a zenekar előadásában, ekkor léptek színpadra a kolozsvári balett-táncosok; élményszerűen táncoltak a „Keringőkirály” alkotására. A továbbiakban újra Doru Roman ütőhangszeres szórakoztatta a közönséget, Alice Gomez Rain Dance-átj átszotta, a zenekar három ütőhangszeresének közreműködésével. Majd ismét A denevérből hangzott el részlet: Adél áriája Tatiana Costiuc szoprán előadásában. Aztán az ifjabb Strauss két szerzeménye hangzott el, a Terefere meg a Mennydörgés és villámlás polka, a zenekar tolmácsolásában.

Kék Duna keringő

A hangverseny második része id. Johann Strauss (1804–1849) Feuerfest polkájával kezdődött, a zenekar és Doru Roman előadásában, utóbbi az alapzenét két kalapáccsal szólaltatta meg – szenzációs volt, ki is járt érte az elismerő taps. A francia Léo Delibes (1836–1891) szerzeményét, a Les filles de Cadix-t Tatiana Costiuc szoprán énekelte. Újabb két mű csendült fel ifj. Johann Strausstól: a Vadászaton című polka, a balett-táncosok és a zenekar közreműködésével – a balett-táncosok vadászok és nyuszik szerepében – és a Banditen Galopp, Doru Roman közreműködésével. Ezt követően újra Tatiana Costiuc szoprán csodálatos előadását hallgathattuk meg, az olasz Ernesto de Curtis (1875–1937) Non ti scordar di me dalát énekelte. Aztán ismét két ifj. Johann Strauss-polka következett, az Annen és a Tik-tak polka. Majd Leroy Anderson egy újabb művét, a Sandpaper Ballet címűt adta elő ütőhangszeren Doru Roman – bevonva a közönséget is, amint azt máskor is tette. Zárásként ifj. Johann Strauss egyik legismertebb műve, a Kék Duna keringő ismert dallamai tették felejthetetlenné ezt a nagyszerű estet, a balett-táncosok közreműködésével. A közönség vastapssal, felállva köszönte meg a művészeknek, az est főszereplőinek ezt a nagyszerű teljesítményt, s ez arra késztette a szólistákat és a zenekart, hogy ráadással örvendeztessék meg a hallgatóságot. Több szám is elhangzott, a két szólista közül előbb Doru Roman marimbán játszott, majd Tatiana Costiuc a My Fair Lady egyik betétdalát énekelte el. Az est id. Johann Strauss Radetzky-indulójával zárult, a közönség nagy örömére.

Dérer Ferenc 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!