ERDON Helyi hírek

2018.08.14. 10:25

Váradiak a Koronázási Szertartásjátékokon

Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla és III. Béla után idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét viszi színre a Vörösmarty Színház, illetve Szikora János rendező és Matuz János társíró, a kulturális intézmény stratégiai intendánsa Székesfehérváron, II. András: Csillaghullásban álmodó címmel.

Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla és III. Béla után idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét viszi színre a Vörösmarty Színház, illetve Szikora János rendező és Matuz János társíró, a kulturális intézmény stratégiai intendánsa Székesfehérváron, II. András: Csillaghullásban álmodó címmel. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18‒19-én, szombat-vasárnap magyar idő szerint 21 órától mutatják be a Koronázási Szertartásjátékot a Nemzeti Emlékhelyen. Az előadásnak idén is szereplői lesznek a történelmi óriásbábok, statisztaként pedig határon túli gyerekek, köztük információnk szerint nagyváradiak is bekapcsolódnak a produkcióba.

Az augusztus 17-i, pénteki hivatalos sajtóbemutatóra a romániai sajtóorgánumok közül egyedüliként a Bihari Napló munkatársát is meghívták. II. András halála után egyébként egyes történészek szerint az uralkodó testét Váradra vitték, hogy Szent László mellett helyezzék örök nyugalomra. Ám a pilisi apát tiltakozott ez ellen, követelve, hogy első felesége mellé, Pilisre temessék, az ő templomába. A per végül azzal zárult le, hogy a király földi maradványait Egresre vitték át, és második felesége, Jolánta mellé temették el.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!