ERDON Helyi hírek

2018.07.26. 09:54

Kevesen vásárolnak a piacról…

Nincs hiány gyümölcsökből, zöldségekből a rogériuszi piacon: termelők, viszonteladók kínálják a hazai, vagy külföldi portékát, lehet válogatni. Vásárlók azonban egyre kevesebben vannak…

Nincs hiány gyümölcsökből, zöldségekből a rogériuszi piacon: termelők, viszonteladók kínálják a hazai, vagy külföldi portékát, lehet válogatni. Vásárlók azonban egyre kevesebben vannak…„Annyit adunk mostanában három nap alatt, mint a régi piacon egy nap alatt. Kora reggel főleg a nyugdíjasok jönnek, aztán semmi, csend…” – mondja az egyik árus. „Egyre többen vásárolnak üzletekből, a kellemes hűvösben. Azt nem nézik, hogy import, hogy nem friss és ki tudja, milyen vegyszerekkel kezelték” – mondja egy másik.

Gyümölcsök

A rogériuszi piac – vagyis újabban kereskedelmi központ – egyik részén a viszonteladók, másik részén pedig a termelők kaptak helyet. Az árak nem sokban különböznek: a sárgadinnye kilogrammja öt lej, a görögdinnyét pedig kilogrammonként két lejért árulják, s láttunk diószegi, érkörtvélyesi, s Dolj megyeit is. Már néhány hete ennyi a dinnye ára, nem is csökkent, nem is nőtt, tudtuk meg. Erdei gyümölcsből is van választék, importból származót és itthon termesztettet egyaránt láttunk, sőt, a piac bejáratánál például vadon termett áfonyát is árulnak, ennek kilója 15 lej. Amúgy a málna, a szeder, az áfonya kilója többnyire 20 lej, de málnát 16 lejért is kínálnak, ezt Szentjánoson termesztik. A nyári alma kilója 3,5 lej, egy kilogramm barackot 4–5 lejért mérnek, s láttunk egyebek mellett Pályiban termett fehér barackot is, ezt hét lejért árulják. Nektarint 4–6, szentjobbi szőlőt 6,5–10 lej közötti áron kínálnak, s hazai epret is lehet kapni, kilogrammonként 10 lejért. A szilva kilója 3,5–4 lejbe kerül.

Árak

A zsenge kukoricacsövek darabját 50 banitól 1,2 lejig terjedő áron kínálják, a padlizsán kilója 2 és 4 lej közötti, a zöldpaprika kilója 3,5–4 lejbe kerül. Diószegi s aradi paradicsomot egyaránt láttunk, az árak 2,5 lejnél kezdődnek, a nagyobb pedig 3,5 lejbe kerül, s láttunk Kisürögdön termesztett fekete, rózsaszínű és sárga paradicsomot is, ezekből egy kilogrammért öt lejt kérnek. Uborkát 2–4, káposztát 4–5 lejért kínálnak, a zsenge karalábé darabja két lej, egy zellergumó pedig három lejbe kerül. Répát és petrezselymet csomónként 3–5 lejért láttunk, egy kilogramm répa 5 lejbe kerül, a zöldhagyma csomójáért 1,5 lejt kérnek, a zöldpetrezselyem és zeller csomója pedig egy lejt kóstál. Az újkrumpli kilogrammja egy lejnél kezdődik, a nagyobbért pedig 2,5 lejt kérnek, a sütnivaló tök darabja 1,5, a nagyobb tök kilója pedig két lejbe kerül.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!