ERDON Helyi hírek

2017.11.27. 13:54

Vadkanragyogás és Lélekcsönd

Vasárnap este véget ért a Várad és a Holnap Kulturális Egyesület által szervezett IX. Nagyváradi Könyvmaraton. A Szigligeti Stúdióban bemutatták Demény Péter Vadkanragyogás című kötetét.

Vasárnap este véget ért a Várad és a Holnap Kulturális Egyesület által szervezett IX. Nagyváradi Könyvmaraton. A Szigligeti Stúdióban bemutatták Demény Péter Vadkanragyogás című kötetét. Az érdeklődőket Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője köszöntötte, majd a Holnap Kulturális Egyesület részéről Simon Judit beszélgetett Demény Péter író, költővel, illetve Gálfalvi Ágnessel, a marosvásárhelyi Lector Kiadó ügyvezetőjével, a Könyvmaraton című kisregény szerkesztőjével.

Többek közt elhangzott: a szerző úgymond tékozló fiúnak, lázadó típusnak tartja magát, s míg korábbi könyve, a Visszaforgatás „görcsös” volt, a Vadkanragyogás elszakadás a szenvedély, a szabadság felé. Megjegyezte: érdekes módon mindkét cím v betűvel kezdődik és öt szótagból áll, talán valamikor egy harmadik regényt is fog írni, melynek címét szintén ezek fogják jellemezni. Amúgy a szereplők neveit többfajta forrásból merítette: mivel egész nap irodalommal foglalkozik, este egy francia rendőrsorozatot nézett, s az abban szereplő egyik színésznő keresztnevét is felhasználta. Amúgy pedig nem törekedett a kronológiai sorrend betartására, mert meglátásában az élet is olyan, hogy valahogy egészében határozza meg az embert.

A kisregény egyik érdekessége, hogy a szerző nőnek adta ki magát, ami nem okozott neki különösebb gondot, hiszen- mint fogalmazott- egy író ha gyilkost, tanárt, sminkest vagy dédnagymamát formál meg, akkor is egy sor számára idegen figurával dolgozik. Meg kell sejteni mások motivációit, és különben is más az élet, és más a szöveg igazsága. Hozzátette: természetesen általánosságban véve nem tudja, hogy milyen nőnek lenni, de ez nem csak biológiai kérdés, mert a nemek ügye társadalmi konvenció eredménye is.

Erdély

Arról is szó esett: nem mindig a sötétség leírása a célja, de azért egy kicsit hajlik efelé. Az a véleménye, hogy „dúvad magyarként” túlzott hangsúlyt fektetünk a hagyományokra, és megszoktuk, hogy „T betűs ízéket” kényszerítenek ránk, mint Trianon, vagy transzilvanizmus, melyeken aztán morfondírozhatunk. A könyvben eredetileg sokkal több volt az erdélyi helyekre, időre való utalás, de szerkesztői javaslatra végül elvitték a fantázia felé, hogy a szenvedély és a történet univerzális legyen, a lényeg úgyis a főszereplő kiszolgáltatottsága. És miért Vadkanragyogás? Mert a szerző szereti a képzavarokat, az össze nem illő szópárosításokat.

A könyvbemutató után a Miskolci Nemzeti Színház vendégelőadását lehetett megtekinteni, Salat Lehel és Márkos Albert lépett fel Demény Péter verseiből készített összeállítással, Lélekcsönd címmel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!