ERDON Helyi hírek

2017.11.24. 11:48

Ünnepek előtti roham a határállomásnál

Sokat kell várniuk az országból való kilépésre a teherautóknak, feltorlódnak Borsnál. Miért? Bondar Laura Beatrice, a területileg illetékes nagyváradi határrendészet szóvivője válaszolt kérdéseinkre.

Sokat kell várniuk az országból való kilépésre a teherautóknak, feltorlódnak Borsnál. Miért? Bondar Laura Beatrice, a területileg illetékes nagyváradi határrendészet szóvivője válaszolt kérdéseinkre.

Ismét torlódás van a határnál, ezúttal a teherforgalomban. Egyébként is ez szokott többször torlódással szembesülni. Utánajártunk, mi az oka a jelenségnek. Van olyan fuvarozó, aki már arra figyelmeztet: a várakozási idő meghosszabbodása a vállalkozásnak is anyagi veszteséggel jár, és az alkalmazottnak, azaz a sofőröknek is.

Egy példa

Kuti Péter, a komádi Biharsped Kft. ügyvezetője szerint több éve küszködnek a fuvarozók az ártándi határátkelőhelyen lévő hosszú várakozási idővel. Az elmúlt időszakban is így volt ez, eddig 1-3 óra volt a várakozási idő ami sok, de „elviselhető.” a vállalkozó úgy értesült, a várakozási idő 3-7 órára növekedett. Így összegzett: „A gépkocsivezetőnek napi 9 óra a vezetési ideje és 13 óra munkaideje van. Ebből kifolyólag ha csak a mai napot vesszük figyelembe, akkor reggel 06:50-kor indult el, és a mai napon idő hiányában egy fuvart tud elvégezni, mert általában a telepeken, ahol felvesszük vagy leadjuk az árut, 07–16 a nyitva tartás. Ha nem lenne ilyen hosszú a várakozási idő, akkor napi két fuvart is el tudna végezni. Egyébként ez azért lehet, hogy építik az autópályát, és a pályához anyagot szállítók autók számát 150-re becsülik. A beengedő oldalon egy kamionsor van és nem tudom miért nem nyitnak többet, hogy haladjon a sor. Mert máson ez nem múlna, csak egy kis akaráson. De tudtuk, hogy építik a pályát nem tudom, hogy miért nem lehetett rákészülni vagy 2-3 évig ez lesz...”

Megkerestük az ügyben Bondar Laura Beatricét, a területileg illetékes nagyváradi határrendészet szóvivőjét, aki szerint egészen más a fennakadás oka. Azt nem tagadja, hogy hosszabb a várakozási idő, ismét, de szerinte egyes vállalkozások miatt van most ez, és ők, a határrendészek mindent megtesznek a helyzet kezelése érdekében. Kérésünkre utánanézett a konkrét adatoknak, és utána a következő beszélgetésben mondott részleteket.

- A fuvarozók tapasztalatai szerint a négy magyar-román átkelő közül csak az Ártánd-borsin romlott a helyzet. Ezt mi indokolja, ha tényleg így van?

- Valóban nőtt a várakozási idő. Ennek az oka, hogy jönnek az ünnepek, és a szállítmányozók ebben az időszakban igyekeznek lelvégezni minél több fuvart, minél hamarabb, hogy december második felére kevesebb legyen.

- Meddig és miért van fokozott ellenőrzés a határon?

- Közismert lehet, hogy bukaresti döntés alapján minden átkelőnél már rég megszigorították az országba bejövő és azt elhagyó személyek ellenőrzését, annak érdekében, hogy megakadályozzák azon, háborús övezetekből érkező személyek határátlépését, akik veszélyt jelenthetnek a közbiztonságra. Ez meghatározatlan ideig tart, ha változik, azonnal jelezzük a sajtónak.

- Az Önök információja szerint mi okozza az utóbbi hetekben az olykor 7 órás várakozási időt a román oldalon?

- Jelenleg 110 perc a várakozási idő. Kilépésre érvényes ez, ott vannak nagyobb torlódások. Egyébként óránként 70-80 kamion megy át az ellenőrzésen.

- Van-e együttműködés a két ország határőrizeti szervei között, ebben vagy a hasonló ügyekben az átkelés gyorsítása érdekében?

- Természetesen van, jól együttműködünk a magyar határőrizeti szervekkel.

- Lehet-e tenni annak érdekében, hogy több sávon haladhasson a kamionok átkelése a határon?

- Nincs tovább hova bővítenünk a kapacitást. Az átkelő úgy van kialakítva, hogy a teherforgalomnak legfeljebb 3 sáv áll rendelkezésére. Ezek nyitva vannak most is. Bővíteni akkor lehetne, ha átépítenék az átkelőt, átkelőket, de ez nem a mi hatáskörünk, ilyesmiről mi nem dönthetünk. A határrendészet mindent megtesz a várakozási idő csökkentése, valamint a hatékony ellenőrzés biztosítása érdekében.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!