ERDON Helyi hírek

2017.06.05. 13:33

Zarándokvonat Nagyváradon

Egy órás késéssel, pénteken kora délután negyed egykor futott be a nagyváradi vasútállomásra a Székely Gyorsot és Csíksomlyó Expresszt egyesítő Össznemzeti Zarándokvonat.

Egy órás késéssel, pénteken kora délután negyed egykor futott be a nagyváradi vasútállomásra a Székely Gyorsot és Csíksomlyó Expresszt egyesítő Össznemzeti Zarándokvonat.A magyarországi híveket a csíksomlyói búcsúra szállító vonat Budapestről indult el, a magyar–román határ átlépése után először a biharpüspöki állomáson állt meg. A váradi vasútállomáson várakozók először azt a tájékoztatást kapták, hogy a vonat az egyes vágányra fut be, de aztán kiderült, hogy az ötös vágányra érkezik. Ekkor a már szép számban összegyűlt fogadósereg csendben átvonult az ötös peronra. Eredetileg negyed tizenkettő előtt néhány perccel kellett volna befusson a vonat Nagyváradra, de a hangosbemondó közölte, hogy a vonat ehhez az időponthoz képest egy órát késik. Végül negyed egy körül befutott Nagyváradra az össznemzeti zarándokvonat; ekkor az utazók és a helybeliek integetve, zászlókat lengetve köszöntötték egymást.

Közös éneklés

Kiss Géza Lóránt kántor és a köréje gyűlt váradiak egy csoportja pünkösdi nótákkal, de főként magyar nótákkal köszöntötte az utazókat. Mivel a mozdonyt üzemanyaggal kellett feltölteni, ezért a korábbi évekhez képest több ideig, mintegy egy óráig állt a vonat az állomáson, ezért az utasok nagy része le is szállt a szerelvényről, hogy elbeszélgessen a tiszteletükre az állomásra kijövő emberekkel, többen pedig bekapcsolódtak az éneklésbe. Egy idő után csatlakozott Kiss Géza Lóránthoz és lelkes csapatához Dévai Nagy Kamilla neves énekes, és a továbbiakban együtt, valamint a köréjük gyűlő emberekkel énekeltek el több dalt. A pénteki találkozás legmeghatóbb pillanatai ezúttal is a búcsú momentumai voltak, amikor a zarándokok visszaszálltak a kocsikba és a vonat lassan kigördült az állomásról: utoljára még kezet fogtak egymással, virágokat, kis ajándékokat osztottak egymásnak a zarándokok és a helybeliek. A vonat fogadását a csendőrség biztosította, az eseményen semmiféle incidens nem történt.

A zarándokvonat nagyváradi fogadását a Bihari Napló saját Facebook-oldalán élőben közvetítette, ahol vissza is nézhető a felvétel.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!