ERDON Helyi hírek

2017.06.07. 16:47

„Egyre inkább tudnak rólunk”

Gyerekek, szülők, pedagógusok ünnepeltek szerdán, a Bonitas Speciális Oktatási Központ iskolanapján. A tanintézet fejlődik, új osztályok indulnak, mondta el Oláh Andrea igazgató.

Gyerekek, szülők, pedagógusok ünnepeltek szerdán, a Bonitas Speciális Oktatási Központ iskolanapján. A tanintézet fejlődik, új osztályok indulnak, mondta el Oláh Andrea igazgató.Közel a tanévzáráshoz, mérlegelésre, ünneplésre nyújtott alkalmat a szerdai iskolanap. Az iskola növekszik, fejlődik, mondta el a tanintézet vezetője – 2015 szeptemberében létesült az intézmény, akkor 97 gyerek járt ide, tavaly februárban költöztek a Fő utcai épületbe, s jelenleg 118 gyerek részesül itt speciális oktatásban, jövőre pedig újabb két osztály indul, az egyik Váradon, a másik Érmihályfalván. Az oktatás teljes skálája megtalálható az iskolaközpontban – óvoda Váradon és Érmihályfalván, I-IV osztály Várdon, Szalárdon, Érmihályfalván, gimnázium Nagyváradon és Szalontán, a következő iskolaévtől pedig Érmihályfalván is. Súlyosan sérült gyermekek számára gimnáziumi oktatást tudnak biztosítani tizedik osztályig, illetve Szalontán speciális középiskolai osztály is van.

Előrelépés

Közepesen, súlyosan és halmozottan sérült gyerekek járnak ide, különböző testi és szellemi fogyatékokkal – vannak hiperaktív, figyelemzavarral küzdők, autisták, Down-kórosok, súlyos mozgássérültek.

Nagy előrelépés, hogy a Megyei Tanács támogatásával a következő tanévben egy mikrobusszal is rendelkeznek majd, mellyel mind a váradi, mind a Várad környéki gyerekeket be tudják majd hozni. „Hál Istennek, úgy érzem, egyre inkább tudnak rólunk, s a lehetőségről, hogy a magyar ajkú sérült gyerekek magyar nyelvű speciális oktatásban részesülhetnek” - mondta az igazgatónő.

A nyílt napon először a tanintézet igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, s mondott köszönetet a a munkatársaknak a szívvel lélekkel végzett munkáért. Kovács Krisztina gyógypedagógus az Ateliere Fără Frontiere egyesület által meghirdetett pályázatról számolt be, melyen belül az elmúlt hónapban harminc számítógépet kapott a tanintézet. A pályázó csapat tagja volt Wagner Andrea gyógypedagógus, valamint Kulcsár Rozália tanár is.

Kiss Albert atya mondott áldást, majd Vinczéné Pálfi Judit missziói előadótanácsos emelte ki az egymásnak nyújtott segítség szerepét. A megnyitón jelen volt Renáta nővér, valamint a megyei tanács képviseletében Szabó József város-menedzser is.

Később különböző foglalkozások kezdődtek – dr. Árkosi Julianna zenetanár vezetésével zenés programon vettek részt a gyerekek, Dimény Eszter, a Csillagocska tánccsoport tagja pedig táncolni tanította a nagyobbakat.

Neumann Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!