ERDON Helyi hírek

2017.05.25. 18:51

Tüntetés az orvosi műhibák ellen

Szerdán délután tüntetést tartottak a nagyváradi igazságügyi palota előtt az orvosi műhibák ellen. A tiltakozó megmozduláson mintegy százan vettek részt.

Szerdán délután tüntetést tartottak a nagyváradi igazságügyi palota előtt az orvosi műhibák ellen. A tiltakozó megmozduláson mintegy százan vettek részt.

A tüntetés szervezője Delia Scorte volt, akinek öt éves kislánya, Patricia Aktaa 2010-ben hunyt el, miután megevett egy szalmonellával fertőzött tésztát. Az édesanya pert indított a nagyváradi járványkórház orvosa, Georgeta Calinescu ellen, azzal vádolva őt, hogy nem tett meg minden tőle telhetőt a gyermek életének a megmentése érdekében. A tegnapi tüntetésen részt vett Răzvan Doseanu, Daniela Scorţe ügyvédje is, aki a sajtó megjelent munkatársainak elmondta: „hét éve zajlik a per. Több probléma is volt a büntetőjogi eljárás során, mert senki nem akara elvégezni az orvosszakértői vizsgálatot abban az értelemben, hogy az első, nagyváradi orvosszakértői vizsgálay után Temesváron is el kellett volna végezni, de a előírásokkal ellentétben a Mina Minovici Intézetben végezték el a következő vizsgálatot”. Az ügyvéd hozzátette, hogy a per folytatódik.

A tüntetést szervező Daniela Scorţe elmondta: „azért tüntetünk, mert mindenkinek meg kell tudnia azt, hogy az emberek nem akarják többé tolerálni az orvosi műhibákat, és azt szeretnénk ha nem történne többé ilyen eset. Fontos továbbá, hogy ha mégis orvosi műhiba történik, akkor ezeket az eseteket úgy vizsgálják ki, ahogy azt kell. Eljött az ideje annak, hogy az összes illetékes bizottság, az ügyészek, a bírók elismerjék azt, hogy orvosi műhibák léteznek, és ezeket szankcionálni kell, mert ha ezeket megbocsátjuk, szemet húnyunk felettük, ezzel nem teszünk mást, mint bátorítjuk az orvosi műhibákat”. A megmozduláson mintegy száz személy jelent meg, jobbára olyanok, akiknek családja szintén orvosi műhiba elszenvedője volt. A csendes tüntetésen részt vevők plakátokat, bannereket tartottak a magasba, amelyeken többek között a következő, román nyelvű feliratokat lehetett olvasni: „Bízunk az igazságszolgáltatásban! Még...”; „Az orvosi műhiba megbocsátása = bűncselekményre buzdítás”; „Ne védjék az orvosi műhibák elkövetőit! Büntessék meg őket!” stb. Egy nagyobb plakáton pedig olvasható volt azoknak a személyeknek a neve, akik az elmúlt időszakban feltehetőleg orvosi műhiba miatt hunytak el. Összesen tizenhat név volt olvasható, közülük nyolcnak a fényképe is látható volt a plakáton. A csendes tüntetést délután öt órától este hét óráig hirdették meg a szervezők, de háromnegyed hat magasságában eleredt heves esőzés miatt többen elmentek, a tüntetők egy másik része az igazságügyi palotával szemben lévő prefektúra épületének kapuja alá húzódott be, és hamarosan mindenki hazament.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!