ERDON Helyi hírek

2017.01.15. 16:06

Nagy tudású fiatal hegedűművész Váradon

Az elmúlt heti hangversenyen egy fiatal hegedűművész, Francesco Ionaşcu nagyszerű játékát hallgathattuk meg, aki remekül, érzéssel játszotta Dmitrij Sosztakovics egyik hegedűversenyét.

Az elmúlt heti hangversenyen egy fiatal hegedűművész, Francesco Ionaşcu nagyszerű játékát hallgathattuk meg, aki remekül, érzéssel játszotta Dmitrij Sosztakovics egyik hegedűversenyét.

A dirigens ezúttal Jankó Zsolt, a filharmónia állandó karmestere volt. A nagy hideg ellenére, ha nem is volt olyan népes közönség, mint egy héttel korábban az újévi koncerten, azért szép számban megjelentek a komolyzene szerelmesei az Enescu–Bartók koncertteremben. Azok, akik eljöttek, jól sikerült zenei estben részesültek, a műsorra tűzött alkotások kiválasztásának, a szimfonikus zenekar, az előadóművész és a karmester nagyszerű összhangjának köszönhetően.

Elsőként Dohnányi Ernő (1877–1960) Szimfonikus percek, op. 36 című műve hangzott el a zenekar tolmácsolásában. Dohnányi Ernő, korának egyik világszerte elismert zenésze, alaptalan vádaskodás miatt sokáig tiltólistán volt. Úgy látszik, mostanság kezdi elfoglalni méltó helyét a magyar és a nemzetközi hangversenyéletben. A nemrég hallott Variációk egy gyermekdalra című alkotása után csütörtökön a Szimfonikus perceket hallhattuk, mely öt rövid zenekari darabot tartalmaz; ezek mindegyike gyöngyszem, önmagában is mestermű.

Az ezt követő versenymű szerzőjének, Dmitrij Sosztakovicsnak (1906–1975) is mellőzöttség jutott a sztálini diktatúrától. Ilyen szempontból is – tudatosan vagy sem – egységes volt a műsor. Sosztakovics most felcsendült 2., cisz-moll hegedűversenyének, op. 129 ördögien nehéz szólóját Francesco Ionaşcu bravúrosan adta elő. A fiatal hegedűművész csütörtök este is bizonyította, hogy nem véletlenül kapott több mint 25 hazai és nemzetközi díjat. Előadását a közönség nagy szeretettel fogadta, kijárt neki a hallgatóság elismerését jelző vastaps. A koncert első része váradi bemutató volt, mivel mind a Dohnányi-, mind a Sosztakovics-mű most hangzott el először városunkban.

Haydn-szimfónia

Szünet után Joseph Haydn (1732–1809) 101., D-dúr (Az óra) szimfóniája csendült fel az Enescu–Bartók hangversenyteremben. „A szimfonikus műfaj történetében, elsősorban a megalkotott művek számának szempontjából, nincs senki, aki felülmúlná Haydnt: több mint száz szimfóniát komponált. Pontos számot nehéz mondani, egyes források 106-ot említenek, mások 108-at, azzal a fenntartással, hogy mindkettő eredete vitatott, miközben a zeneszerző legutoljára komponált »London« szimfóniája a 104-es sorszámot viseli”. (Világhíres zeneszerzők: Joseph Haydn). A 101-es szimfóniát 1795-ben írta, és Londonban mutatták be. Az óra melléknevet a mű a második tételbeli, szüntelen tiktakolásra emlékeztető zenekari kíséretről kapta.

Jankó Zsolt karmestert és a szimfonikus zenekar irányítóit köszönet illeti azért, hogy mindig átgondolt műsorpolitikával lepik meg a közönséget. A karmester nagyszerűen és igényesen készítette fel zenekarát, hathatósan hozzájárulva az est sikeréhez.

Műsorterv

Így az év elején járva kézhez kaptuk a filharmónia 2017. első negyedévi műsortervét. A sokszor ismételt szerzők mellett örömmel láttuk a 20. századi nagyok nevét is: Prokofjev, Bartók, Respighi. Megemlítendő még Haydn Az évszakok című monumentális oratóriuma. Érdemes tehát továbbra is élő zenét hallgatni, látogatni kell a filharmónia csütörtökönkénti hangversenyeit.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!