ERDON Helyi hírek

2016.12.19. 12:09

Idén is Mosolygó karácsonyt!

Az országos RMDSZ Nőszervezet, s ezen belül a Bihar megyei, illetve nagyváradi Nőszervezet az idén is megszervezi a Mosolygó karácsonyt! elnevezésű akciót, melyrőlhétfőn tájékoztattak.

Az országos RMDSZ Nőszervezet, s ezen belül a Bihar megyei, illetve nagyváradi Nőszervezet az idén is megszervezi a Mosolygó karácsonyt! elnevezésű akciót, melyrőlhétfőn tájékoztattak.

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke kifejtette: idén immár negyedik alkalommal rendezik meg a Mosolygó karácsonyt! elnevezésű akciót, s a 2013-ban elindított kezdeményezés komoly sikernek örvend, hiszen évente körülbelül 38-40 ezer- Bihar megyében 3-4 ezer- embernek tudnak boldog ünnepeket kívánni, felköszönteni, vagy valamilyen jelképes ajándékkal meglepni őket, mely gesztussal egyúttal azt is jelzik számukra, hogy fontosak a közösségnek, törődnek velük.

Kéry Hajnal, a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezet vezetője arról számolt be: Érmihályfalván december 16-án meglátogatták a helyi szociális intézményt, ahol gyermekek műsorral kedveskedtek a szépkorúaknak, megajándékozták őket, 20-án pedig a gyermekotthont keresik fel. Belényesújlakon a december 24-i istentiszteletet keretében tekinthető meg az iskolások műsora, majd a nőszervezeti tagok átadják az ajándékokat. Székelyhídon december 16-23. között karácsonyi vásár zajlik, és regionális nőszervezeti találkozó volt. A Székelyhídi pletykás asszonyok című előadás szereplői környékbeli hölgyek, nőszervezeti tagok, a vásár ideje alatt pedig gyűjtenek a rászorulóknak, várják a felajánlásokat. Bályokon időseket látogatnak és ajándékoznak meg. Berettyószéplakon beteg gyermeknek gyűjtöttek, mézeskalácsokat készítettek. Micskén december 21-én délután 6 órától kézműves-foglalkozás lesz az iskolában. Tótiban a héten mézeskalácsokat sütnek, 22-én a kultúrházban gyermekeket ajándékoznak meg. Szalárdon 26-án vásárt tartanak a művelődési otthonban, közreműködnek az elemista magyar diákok, és az ünnepségen részt vesznek a testvériskola képviselői is. Élesden 25-én az istentiszteleten iskolások lépnek fel, fiatal zenészek műsorral szolgálnak, és ajándékosztásra kerül sor. Nagyszalontán a Nőszervezet hátrányos helyzetű családoknak gyűjtenek tartós élelmiszereket, melyet december 20-22. között adnak át, illetve kisdiákok készülnek karácsonyi koncerttel. A felsoroltak kívül 3 ezer képeslapot is kiosztanak megyeszerte, melynek egyik oldalán a már megszokott logók láthatóak (az akcióié és a Nőszervezeté), a másik oldalán pedig egy Ron Cristian-idézet olvasható.

Nagyváradon

Széll Gabriella, a Nőszervezet váradi elnöke arra hívta fel a figyelmet: a megyeszékhelyen a személyes kapcsolattartásra fókuszálnak, 2014-ben 102, 2015-ben 232 gyermeknek/fiatalnak adtak át ajándékcsomagokat, most 200-at kívánnak megörvendeztetni, illetve ha jut, még többeket is. Az ünnepség december 23-án, péntek délelőtt 11 órakor kezdődik a filharmóniában, és közreműködnek a Művészeti Líceum, a Szent László líceum, az Ady líceum, a Szacsvay iskola, a 16-os iskola, valamint a mezőtelegdi iskola tanulói. Emellett a körzetekben ebben a periódusban kisebb foglalkozásokat is szerveznek.

Megnégyszereződött

Biró Rozália örömmel állapította meg, hogy ez eddigi egy helyett (aki ő volt, és maradt is) ezentúl négy RMDSZ-es nő képviseli az erdélyi magyarságot a bukaresti törvényhozásban. A 3,3 százalékról 13,3 százalékra való növekedés képtségkívül előrelépést jelent, de távol még az esélyegyenlőség. Rajta kívül ott lesz a Brassó megyei Ambrus Izabella, aki jogász, a Kovászna megyei Benkő Erika, aki szintén jogász, valamint a Maros megyei Csép Andrea, aki kommunikációs szakember. Biró Rozália közgazdász, tehát a négy hölgy a végzettségéből fakadóan valószínűleg a munka- és szociális ügyek, a jogi, emberi jogi és kisebbségügyi, illetve a gazdasági szakterületeken, -bizottságokban fog aktiválni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!