ERDON Helyi hírek

2016.04.11. 11:04

Sikeres fuvolaművészek a váradi filharmóniában

Rendkívüli, egyben a maga módján egyedi hangversenyest zajlott csütörtök este a nagyváradi állami filharmóniában. Két nagy tudású fuvolaművész mutatta be e csodálatos hangszer varázsát.

Rendkívüli, egyben a maga módján egyedi hangversenyest zajlott csütörtök este a nagyváradi állami filharmóniában. Két nagy tudású fuvolaművész mutatta be e csodálatos hangszer varázsát.

Igazi egyedi „vállalkozásba” vágott a nagyváradi filharmónia programjait irányító csapat, amikor műsorra tűzte ezt a rendkívüli koncertet, melyet mind a műsorfüzetben, mind a hangverseny előtti sajtótájékoztatón a „fuvolák párbaja”-ként harangoztak be. Azt, hogy ez mennyire volt párbaj, lehet vitatni, de az tény, hogy csodálatos zenei élményt nyújtott a két fuvolaművész. Egyikük a világhírű Eric Lamb volt, aki az Egyesült Államokból származik, de főleg európai zenei intézményekben képezte magát, s egy ideje Ausztriában él. A filharmónia által kibocsátott műsorfüzet szerint Eric Lamb egy igazi zsenije ennek a hangszernek, s erről mi magunk is meggyőződhettünk csütörtök este. A másik fuvolaművész Matei Ioachimescu volt, aki zenei tanulmányait Bukarestben kezdte; jelenleg ő is Ausztriában él, de nagyon sokfelé megfordul, hiszen tudását Európa-szerte nagyra értékelik. És hogy teljes legyen a kellemes meglepetések estéje, a hangverseny dirigense egy ugyancsak Ausztriában élő, Bécsben született hölgy volt: Nazanin Aghakhani. Ritkán fordul elő, hogy a váradi filharmónia pódiumán hölgy vezényeljen – nos, csütörtökön, általános megelégedésre, így történt. A karmester nagy szakmai tudását nálunk is bizonyította, hiszen nagyszerűen oldotta meg az egyáltalán nem könnyű feladatot. Ki is vívta ezzel a közönség elismerését. Mint az általában lenni szokott, a szimfonikus zenekar is jól teljesített – csütörtök este inkább a vonósok voltak jelen –, nagyszerűen kísérte a két fuvolaművészt, a zenei párbeszéd köztük és a szólisták között kitűnően működött.

A varázsfuvola

Ha már fuvolák párbajaként volt beharangozva a hangverseny, akkor mivel is kezdődhetett volna mással, mint Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) utolsó nagy operája, A varázsfuvola nyitányával. Ez megadta az egész koncert további kitűnő hangulatát. Utána ismert dallamok csendültek fel, melyeket máskor hegedűn, zongorán vagy más hangszeren tolmácsolnak az előadóművészek, de ezúttal a szólókat a két fuvolaművész játszotta. Egyénileg és kettősben is elkápráztatták a közönséget, a kiváló karmester irányításával. Nagyszerű volt BizetCarmen című operájának közismert dallamait – köztük a torreádordalt – fuvolán előadva hallgatni. Az est egyik legnagyobb sikerét a két előadóművész az olasz zeneszerző Vittorio Monti (1868–1922) leghíresebb és legismertebb művének, a Csárdásnak az eljátszásával vívta ki: először fuvolán adták elő, majd amikor a ritmus még gyorsabb lett, a belső zsebükből egy-egy pikoló is előkerült, s ezzel a hangszerrel fejezték be a nagyszerű estét. A hallgatóság ütemes tapsát követően ráadásként Bach legidősebb fiának egyik szerzeményét játszották el.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!