ERDON Helyi hírek

2016.04.20. 14:16

Dinamikus nyílt nap az Adyban

Formabontó nyílt napot szerveztek szerdán a nagyváradi Ady Endre líceumban: különböző tevékenységekre invitálták a nyolcadikosokat, hogy megtudják, milyen is az iskola hangulata.

Formabontó nyílt napot szerveztek szerdán a nagyváradi Ady Endre líceumban: különböző tevékenységekre invitálták a nyolcadikosokat, hogy megtudják, milyen is az iskola hangulata.

Vad Márta igazgató köszöntötte a mintegy száz nyolcadikos diákot szerdán reggel, az líceum dísztermében. Szólt arról, hogy milyen szakok indulnak ősztől, s arról, hogy az Ady? Ady. Című rendezvényt azzal az elgondolással szervezték meg, hogy a nyolcadikosok megtapasztalják, milyen is „adysnak lenni”, milyen a hangulat, hogyan érzik magukat az iskolában. Ezt követően az iskola V-VIII. Osztályosokból álló Kis Létra színjátszócsoportja bemutatta a János Vitéz színdarabot, melyet Gergely Tamás XI. osztályos diák rendezett.

Később a diákok, akiknek egy része Szentjobbról, Székelyhídról, Szalárdról érkezett, csoportokra oszlottak, s minden csoport végigjárt négy helyszínt a XI. E osztályosok, valamint Takács Tünde tanárnő vezetésével.

A látogatók megnézhették, hogyan zajlik a vitakör. A logikus érvelés tudományát huszonegy éve tanulják az iskolában, ezúttal ismerkedési játékok is zajlottak a vitakörön belül. A kis tornateremben táncház zajlott Forgács Zsombor, a Nagyvárad táncegyüttes tagjának vezetésével, aki maga is az Adyban végzett. Egy másik teremben a robotika szakkörrel ismerkedhettek meg a látogatók, a tornateremben pedig a Csodák Palotája várta a nyolcadikosokat. Bogdán Károly fizikatanár vezetésével látványos, interaktív kísérleteket tekinthettek meg a diákok. Például az összetett csigarendszert, amely segítségével kis erőkifejtéssel fel tudták húzni saját magukat a kötélen, vagy a „levitációs pörgettyűt”, az indukciós gyűrűt, a plazmagömböt, „Jákob lajtorjáját” és még sorolhatnánk. Ellátogattak a líceum könyvtárába is, ahol negyvenezer kötet sorakozik a polcokon, a ritka köteteket pedig az olvasóteremben lehet böngészni.

Miután a reggel érkezett diákok végiglátogatták az iskolát, újabb száz nyolcadikost fogadtak, akikkel megismételték a foglalkozásokat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!