ERDON Helyi hírek

2015.08.11. 11:42

Nagyvárad és Debrecen közös kocsit indít

Az augusztus 20-i Debreceni Virágkarnevált követően augusztus 21-én ismét Nagyváradra érkezik öt virágkocsi, köztük Debrecen és Nagyvárad közös virágkocsija is.

Az augusztus 20-i Debreceni Virágkarnevált követően augusztus 21-én ismét Nagyváradra érkezik öt virágkocsi, köztük Debrecen és Nagyvárad közös virágkocsija is.

A 46. Debreceni Virágkarneválról, az augusztus 15–22. közötti karneváli hétről, a két megyeszékhely tíz éves karneváli együttműködéséről, a két város közös virágkocsijáról és nem utolsó sorban az augusztus 21-i váradi felvonulásról osztottak meg információkat az augusztus 10-én megtartott nemzetközi sajtótájékoztatón Debrecenben, amelyen jelen volt Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere, és Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője. A sajtótájékoztatót a karneváli programoknak is helyet adó helyszínen, a Nagyerdei Stadionnál tartották meg.

Közös kocsi

A sajtótájékoztatón Huszár István kifejtette, hogy Nagyvárad és Debrecen 2005 óta indít közös virágkocsit, a tíz éves évforduló alkalmából pedig egy különleges virágkocsit álmodtak meg a tervezők. A Debrecenben, a Virágkarneválon felvonuló 16 virágkocsi közül, augusztus 21-én a Nyitott Ablak Európára elnevezésű rendezvénysorozat keretében öt kocsi vonul majd fel Várad utcáin, köztük a két város közös díszjárműve is. A váradi menetet helyi tánccsoportok, civil szervezetek és a lakosok kísérik végig. Az is elhangzott, hogy Nagyváradot a debreceni karneváli menetben a Csillagocska Néptánccsoport és az Exclusive Dance modern tánccsoport fogja képviselni. A sajtótájékoztatót követően, amelyen többek között ismertettek több kísérőprogramot és újdonságot, a jelen levő újságírók megnézhették a készülő virágkocsikat, köztük a két város közös kocsiját is a MÁV Debreceni Járműjavító Csarnokában. A helyszínen Pózner Gábor szobrász-tervező és Gulyás Tamás virágszobrász, a közös kocsi tervezői ismertették a kompozíciót.

Díszítés

A kocsi tervezésnél az alapkoncepció a nyitott ablak a világra volt, úgy hogy a történelmi hagyomány és turizmus népszerűsítése is megjelenjen a kompozícióban. A virágkocsin az ablak mellett, a váradi vár falának körvonala, a vártemplom, valamint Nagyvárad címeréből az oroszlán és az angyal motívuma jelenik meg, míg Debrecent a címerben is megtalálható főnix madarat ábrázoló szobor fogja jelképezni. Pózner Gábor a kocsik és szobrok díszítésével kapcsolatban elárulta, hogy a szobrokat és a figurákat több technikával díszítik, többnyire száraz virágokkal, amelyeknek az az előnyük, hogy pár héttel, nappal a felvonulás előtt is feltehetik, mert nem hervadnak el. A szárított egész virágfejeket huzalszeggel rögzítik a hungarocellből formázott alakokhoz, vagy az olyan finom felületek esetében, mint például a szobrok arca vagy keze a szárított virágokat ledarálják és felragasztják. A friss vágott virágok augusztus 19-én este vagy 20-án hajnalban kerülnek fel a kocsikra – tette hozzá Pózner Gábor.

A karneváli hét programja

Debrecenben a karneváli hét augusztus 15-étől kezdődik és egészen augusztus 22-ig tart. Az egy hét alatt számos programmal, koncertekkel, gyermekprogramokkal, ínyenc falatokkal várják a látogatókat, így nem csak augusztus 20-ra érdemes elutazni Debrecenben, hanem a megelőző napokban. A karneváli hét teljes programját a www.debreceniviragkarneval.hu honlapon találják.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!