ERDON Helyi hírek

2015.03.12. 11:31

Laár Váradon villogtatott

Mi hülyeség, mi nem az? című előadói estjét mutatta be Váradon is Laár András. És hát majdnem minden az. Legalábbis ebben a produkcióban. Szerencsére.

Mi hülyeség, mi nem az? című előadói estjét mutatta be Váradon is Laár András. És hát majdnem minden az. Legalábbis ebben a produkcióban. Szerencsére.

Kellemesen fárasztó produkcióval érkezett Nagyváradra Laár András, akire annyian voltak kíváncsiak, hogy majdnem megtelt az előadás helyszínéül szolgáló díszterem a PKE-n. Laárt leginkább a L’art pour l’art Társulat Besenyő Pista bácsijaként ismerik, de ő szerencsére nem csak ennyi. Abszurd humora mögött komoly abszurdumok állnak, néha mintha ezeket is láttatni kívánná: az állandóan okoskodó, maga szerint mindent tudó kisembert, aki közben reménytelenül földhözragadt, meg a gondolatmeneteink gyakori csapdáit, tévútjait. Ám mindez csak meg-megvillan előadásaiban, akárcsak a buddhista énje által közvetített tanítások: valójában sima humorestnek is nagyszerű. És a publikum nagy részének így is jön le.

Laár ezúttal a a Borostyán Produkció szervezőiroda révén jött Váradra, és előadása előtt el is mondta, hogy nagyon szívesen lép fel Erdélyben és a Partiumban. Ez amúgy több, mint a szokásos előadóművészi szabványszöveg, mivel például épp Váradon régi barátja is van, akivel máig tartják a kapcsolatot.

Szóval melyik mi?

A Mi hülyeség, mi nem az? című előadói estje 2013-as, azóta ezzel turnézik, már amikor humoristaként lép fel – hiszen például spirituális tematikájú prezentációkat is szokott tartani. A humorestje programjában új eszmefuttatások hallhatók Besenyőtől, új versek a Költőtől, mese gyermekek (és a felnőttek) szórakoztatójától, Edebede bácsitól, ugyanakkor dalbetéte. Ez utóbbiak között annak a KFT-nek a számai is szerepelnek, amelynek alapembere volt Laár. Érdekes volt megfigyelni, ahogy a közönség soraiban ülő tizenévesek is ismerték és derűs ráismeréssel fogadták nemcsak a poénokat, de az egykori KFT dalszövegeit is. Mindezek mellett tehát néha fel-felsejlik a produkcióban az előadó filozofikus énje is, aki humorral átitatott, ám valójában komoly gondolatait is megosztja. Vagy legalábbis utal arra, hogy mi hülyeség valójában, és mi nem az. És azért érdemes odafigyelni egy pillanatra: ugyanis sokszor épp az a hülyeség, ami vérkomoly, és az nem, ami lazább, derűsebb, nyitottabb.

De nem akarok moralizálni. Értse, aki tudja és/vagy akarja. És akinek módja van rá, nézze meg ezt az estet, ha még elkapja valahol. Én például tavaly nyáron láttam először - legalábbis a végét, egy fesztivál forgatagában szúrva ki, hogy ott meg épp Laár lép fel. Most meg az elejét is hozzánézhettem. Úgyhogy most már a teljes egészet tudom ajánlani. Biztosan lesz még, valahol itt, a környékünkön is.

Szeghalmi Örs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!