ERDON Helyi hírek

2014.10.20. 16:59

Véget ért az őszi fesztivál

Vasárnap este a nagyváradi filharmóniában megtartott koncerttel fejeződött be Az ősz szimfóniái elnevezésű klasszikus zenei hét.

Vasárnap este a nagyváradi filharmóniában megtartott koncerttel fejeződött be Az ősz szimfóniái elnevezésű klasszikus zenei hét.

A zárókoncertet Tokaji Ágnes hegedűművésznő emlékének ajánlották a fellépők, akiknek nevében dr. Marcu Ágnes csellóművész, a Nagyváradi Egyetem Művészeti Karának dékánja beszelt a hallgatósághoz. Mint mondta a fellépők mindegyike kötődik valamilyen formában Tokaji Ágneshez; vagy zenekartársai, vagy pedig növendékei voltak. A vasárnap esti program első számaként Réthy Brigitta fiatal nagyváradi zeneszerző Kiáltás énekhangra, gordonkára és zongorára című kompozíciója hangzott el ősbemutatóként a szerző, Marcu Ágnes (cselló) és Theodore Coresi (basszus) előadásában. Ezt követően a Nagyváradi Egyetem Művészeti Karának együttese lépett színpadra. Az ő előadásukban hangzott el elsőként G. Ph. Telemann G-dúr hegedűversenye Costin Albert hegedűszólójával. A változatos műsorú hangversenyen megszólaltatták többek között Vivaldi a-moll kettős versenyét hegedűkre, amelyben a szólót Costin Éva és Oláh Boglárka játszották, és eljátszották Csajkovszkij G-dúr elégiáját vonószenekarra is. Az est programjában C. Franck, J. Haydn, M. Haydn, E. Grieg, Verdi, G. Caccini, Albinoni és O. Respighi egy-egy kompozíciója szerepelt még.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!