ERDON Helyi hírek

2014.09.02. 12:10

Homorú helyett domború lesz a híd

Két hónappal ezelőtt kezdte meg újra a munkát a Constructii Bihor cég a nagyváradi Szilvásban készülő Körös-híd építésénél.

Két hónappal ezelőtt kezdte meg újra a munkát a Constructii Bihor cég a nagyváradi Szilvásban készülő Körös-híd építésénél.

Folyamatosan cikkeztünk arról, hogy a hídépítés két évvel ezelőtt állt le, azok után, hogy a Szilvásban lévő telekért cserébe az olasz Macio nevű cég vállalata azt, hogy saját költségén felépít ott egy közúti hidat a Sebes-Körös fölött, végül azonban nem teljesítette vállalt kötelezettségét. A félbehagyott hidat átvette a nagyváradi önkormányzat, amely tárgyalt a kivitelező Constructii Bihor céggel. A tárgyalások eredményeképpen kötött új kivitelezési szerződés értelmében a cég 5.211 ezer lejből kell befejezze ezév végéig a hidat.

Ív és ellenív

Stefan Rosca, a hídépítést felügyelő telepvezető mérnök kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy jelenleg a szerkezet- illetve partmegerősítési munkálatok zajlanak, ugyanakkor előkészítik a támasztékokat. A sajtóban korábban megjelent hírek szerint az eredeti tervezésnél tervezési hiba történt, ugyanis a szerkezet saját súlyától meghajlott, és egy homorú ívet kapott. Stefan Rosca hangsúlyozta, hogy nem lehet egyértelműen tervezési hibáról beszélni, hiszen mint mondta, az építménynek nagyon erős, sokat bíró struktúrája van. Az viszont tény, hogy a híd szerkezete a saját terhe alatt meghajlott, ezért a kivitelező úgy döntött, hogy feszítőkábelek alkalmazásával egyfajta ellenívet biztosít a hídnak. Ennek érdekében már fúrják is a kábelek elhelyezéséhez szükséges lyukakat. Kérdésünkre válaszolva Stefan Rosca elmondta, hogy határidőre, azaz év végéig elkészülnek a híddal, és az eredetitől eltérő műszaki megoldás alkalmazása nem jelent majd késedelmet a kivitelezésben. A híd meghajlása kapcsán megszólaltattunk egy másik szakembert is: Németi László váradi tervezőmérnök elmondta, hogy centiméterekben, sőt, inkább csak milliméterekben mérhető ívekről beszélhetünk a híd kapcsán, hiszen, mint mondta, „ha a meghajlás szemmel látható, az már régen rossz”.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!