ERDON Helyi hírek

2014.06.17. 15:05

Egységesítenék a fogyasztásmérést

Nagyvárad- Kedden a városháza kistermében közös sajtótájékoztatót tartott Stănel Necula, a váradi Hőerőmű speciális adminisztrátora és Mihai Cabai, a Termoficare Rt. igazgatója. Három téma volt.

Nagyvárad- Kedden a városháza kistermében közös sajtótájékoztatót tartott Stănel Necula, a váradi Hőerőmű speciális adminisztrátora és Mihai Cabai, a Termoficare Rt. igazgatója. Három téma volt.

Stănel Necula speciális ügyvezető bejelentette: csapatmunka eredményeképpen elkészült a távhőszolgáltató elkövetkezendő négy évre szóló menedzsment terve, melyről a csütörtöki tanácsülésen fog szavazni az önkormányzati képviselő-testület. A dolgozat több fejezetet tartalmaz: bemutatja a társaságot, elemzi a műszaki, szervezési, kereskedelmi és pénzügyi helyzetét, kijelöli az adminisztrációt érintő stratégiát, valamint követendő teljesítmény mutatókat és kritériumokat fogalmaz meg. Fő célkitűzésként határozza meg a fejlődést, a befektetéseket, a szolgáltatás minőségének javulását, valamint a lakossági távhőár fenntarthatóságát és elviselhetőségét. Emellett hatékonyabbá, átláthatóbbá és a fogyasztók számára vonzóbbá szeretnék tenni a távhőellátást, például informális gyűléseket szerveznének, és gyakrabban bocsátanának ki sajtóközleményeket. Ugyanakkor csökkentenék a kintlevőségeiket és a tartozásaikat, valamint növelnék a munkatermelékenységet.

Fontos kitétele még a dokumentumnak, hogy a következő három évben progresszív módon a befektetések révén a vezetékrendszer jelenlegi, éves átlagban 39 százalékos veszteségét 15-25 százalékra csökkentenék, s így kompenzálnák az esetleges gázáremeléseket vagy a humán erőforrás költségek növekedését. Azt azonban Stănel Necula is elismerte, hogy a lakossági távhőárat nem a Hőerőmű vagy a Termoficare Rt., hanem a Helyi Tanács határozza meg, és hiába szubvencionálja a vesztességeket, a támogatás forrásai végső soron közpénzek.

Ütemterv szerint

Mihai Cabai, a Termoficare Rt. igazgatója arról beszélt, hogy egységesíteni akarják a fogyasztásmérő rendszert, hiszen jelenleg ez elavult. A mérőórapark állomány zömének régisége meghaladja a húsz évet, és 40 különböző típusú fogyasztásmérőt kell leolvasnia folyamatosan a vállalat több mint 70 alkalmazottjának. A korszerűsítéssel nem csupán a költségek, hanem az erre fordított idő is csökkenne. A hatástanulmányt és a tenderfüzetet csak ezután fogják összeállítani, az elképzelések szerint rádióhullámok segítségével, illetve automatikus módon olvasnák le és továbbítanák az információkat, az adatokat online tárolnák, a számlázás pedig hasonló lenne ahhoz, ahogy az áramszolgáltatás esetében történik.

A sajtótájékoztatón szó esett még arról is, hogy a kezdeti bukdácsolások után az ütemtervnek megfelelően haladnak azok a 17 millió euró összértékű, 2014. december végi határidejű munkálatok, melynek keretében az Európai Unió Szektoriális Operatív Program finanszírozásával az első szakaszban kicserélnek, illetve korszerűsítenek 17,5 kilométer hosszan főnyomócsöveket főleg a várad-rogériuszi negyedben. Mihai Cabai azt ígérte: a továbbiakban megpróbálnak minél kevesebb hőközpontot érinteni, hogy lehetőleg ne húzódjanak el hosszú ideig a meleg víz elvonások.

Jelezte azonban: két jelentősebb hibát észleltek nemrég a Püspöki Palota és a Dacia sugárút környékén, ezért egynapos meleg víz hiányra számítsanak a napokban az ott lakók. Emellett egyéb munkálatok miatt augusztus hónap folyamán kénytelenek lesznek körülbelül öt napig nélkülözni a meleg vizet a rogériusziak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!