ERDON Helyi hírek

2013.10.14. 14:14

Elektronikus emberke és pancsoló kislány

Nagyvárad- Szombat este a Nagyváradi Ősz-fesztivál keretében pop-rock koncerteknek biztosított helyszínt a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt felállított színpad. Magyar bandák is felléptek.

Nagyvárad- Szombat este a Nagyváradi Ősz-fesztivál keretében pop-rock koncerteknek biztosított helyszínt a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt felállított színpad. Magyar bandák is felléptek.

Rengeteg embert vonzottak szombat délután és este a December 1. parkba meghirdetett programok, ami talán annak is tulajdonítható, hogy már nagyon régen nem fordult elő, hogy október 12-én késő este akár pólóban is lehessen sétálgatni az utcán anélkül, hogy a megfázás veszélyének lenne kitéve az embert. Amúgy az érdeklődők szinte teljesen belakták a parkot, a Zöldfa utca végétől kezdve- ahol egyfajta vidámpark működött- a sétányokon keresztül- ahol az ismeretlen katona szobra körül sátrak voltak felállítva- egészen a Szakszervezetek Művelődési Háza melletti színpadig, ahol különböző pop-rock együttesek, vagy szólóénekesek léptek fel.

Jó hangulat

Először egy helyi fiatalokból álló rockbanda, az Anysound „zúzott”, megteremtve a kellő alaphangulatot. Ezután a 27 év absztinencia után ismét összeállt, 45 évvel ezelőtt alakult Magneton Group csapott húrok közé. Noha valamelyiköjük úgy fogalmazott: napjaink már összesen 293 évesek a tagok, és 416 kilogrammosak, teljesítményükön egyáltalán nem érződtek az elmúlt évtizedek. És hogy nem csupán ők érezték jól magukat a színpadon, hanem a régi-új rajongók is értékelték a hallottakat, az az időként felcsendülő elismerő morajláson túl abból is kitűnt, hogy valakik Magneton-molinót emeltek a magasba, ahogy egy rendes rockkoncerten ez el is várható. Ismét szólt a csöves-dal és feltámadt tetszhalott állapotából az elektronikus emberke... Amúgy reményre ad okot a folytatást illetőn, hogy Borz Dorel zenekarvezető, basszusgitáros később azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: tervezik, hogy újból fellépjenek, akár egyedül, akár a Metropollal közösen.

Hét óra tájékán az önkormányzat 900 piros és két léggömböt eresztett a magasba abból az alkalomból, hogy a mostani városvezetés szerint ennyi éves múltra tekint vissza a város. Érdekes színfolt volt még a fáklyás bevonulás- a műsorvezető úgy konferálta fel az érkezőket, hogy jön a román hadsereg, mely 900 éve védi Váradot-, valamint Ilie Bolojan polgármester rövid felszólalása.

Eltekintve attól, hogy néha az ízléstelenség határát súrolta (egy ilyen eseményen talán belefér), remek koncertet adott Nagy Feró és a Beatrice. Nem csupán a jól ismert Rice-nóták csendültek fel (Utálom az egész 20. századot, Pancsoló kislány, Mielőtt végleg elmegyek, Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás stb.), hanem egyéb, rock and roll számok is, sőt Nagy Feró Cipőről, a Republic idén elhunyt énekeséről is megemlékezett. Az X-faktor egykori mentorának népszerűségére jellemző különben, hogy a koncert után sokan akartak közös fényképet készíteni vele.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!