ERDON Helyi hírek

2013.04.09. 16:03

Készül a Viva Anima szívközpont

A Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program keretében megvalósuló szívközpont kialakítását május 15-ig kell befejezni.

A Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program keretében megvalósuló szívközpont kialakítását május 15-ig kell befejezni.

 

A nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház első emeletén kialakítandó Viva Anima Szívközpont helyszínén tartottak sajtótájékoztatót kedd délben. A nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Debreceni Egyetem együttműködésében megvalósuló projektről Ilie Bolojan, a város polgármestere beszélt a sajtó munkatársainak. Bolojan többek között kiemelte, hogy a projekt megvalósítása komoly előrelépést jelent a helyi szívgyógyászat területén. A szívközpont kialakítása összesen 1,8 millió euróba fog kerülni. Maguknak a helyiségeknek a kialakítását az egészségügyminisztérium és a nagyváradi önkormányzat költségvetéséből végezték el, a szívközpont berendezéseinek, felszereléseinek beszerzése és beszerelése pedig az uniós finanszírozásból történik. Bolojan hozzátette, hogy május 15-ig be kell fejezni a szívközpont kialakítását.

További projektek

A Viva Anima központ 738 négyzetméteren terül majd el, a nagyváradi megyei kórház első emeletén. Itt helyet kap az invazív kardiológia osztály, két angiográf berendezés, a járóbeteg osztály és a műtő is. Bolojan jelezte, hogy az önkormányzatnak van két további, már megnyert határon átnyúló egészségügyi együttműködési projektje, jelesül a megyei kórház és a városi kórház műtőinek felújításáról szólóak, melyeket várhatóan 2014 végéig befejeznek.

Új járóbeteg rendelő

A sajtó munkatársai megtudták, hogy az 1,8 millió euró beruházás 98 százalékát az Európai Unió finanszírozza. A szívközpontban invazív kardiológia osztályokat építenek ki, ugyanott kap helyet két angiográf is, valamint egy járóbeteg rendelő és egy műtő. Bolojan hozzátette, hogy a projekt partnerei, a debreceni orvosok a képzést biztosítják majd, és kifejezte reményét, hogy a továbbiakban is együttműködik majd a nagyváradi önkormányzat a debreceni egyetemmel. Bolojan kifejtette, hogy a műtő ide helyezésével komplikáltabb, ún. stent-műtéteket is el lehet majd végezni Nagyváradon.

Távlati tervek

Bolojan a távlati tervek között említette azt, hogy amint sikerül megfelelő módon kialakítani a megyei kórháznak azt a részét, amelyben a Viva Anima központ is helyet kap, akkor a Főutcán még működő kórházrészlegeket is át lehet majd költöztetni oda. Ugyanakkor a polgármesteri hivatalnak szándékában áll egy épületrészt emelni a megyei kórház sürgősségi egysége fölé, ahol járóbeteg rendelőt alakítanának ki, és ezt követően az orvosokat kötelezni lehetne arra, hogy járóbeteg rendelői ügyeletet tartsanak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!