ERDON Helyi hírek

2013.03.21. 13:35

Profitot termel a CFR-kórház

Nagyvárad- Csütörtök délben a prefektúra dísztermében sajtótájékoztatót tartott dr. Marius Chipurici, a nagyváradi CFR-kórház menedzsere. Ismertette az intézmény tevékenységét s újdonságokról is beszámolt.

Nagyvárad- Csütörtök délben a prefektúra dísztermében sajtótájékoztatót tartott dr. Marius Chipurici, a nagyváradi CFR-kórház menedzsere. Ismertette az intézmény tevékenységét s újdonságokról is beszámolt.

 

Első alkalommal tartott sajtótájékoztatót dr. Marius Chipurici azóta, hogy tavaly júniusban kinevezték a CFR-kórház élére. Beszámolóját azzal kezdte, hogy ha a tavalyi évet tekintve összehasonlítjuk az általa vezetett intézmény teljesítménymutatóját az országban létező többi tizennégy CFR-kórházával, akkor megfigyelhető, hogy a váradié a legjobb. Kifejtette: 2012-ben 4600 beutalás volt náluk, a kórházi kezelések száma 30.800 volt, a fekvőbeteg szakellátás idejének átlaga 7,06 nap volt, és 3880 esetre volt szerződésük az ágazat biztosítóházával. Három jelentős klinikai osztállyal rendelkeznek: szívgyógyászati, belgyógyászati és sebészeti. Pénzügyi szempontból elmondható, hogy a múlt évet költségvetési többlettel zárták (850 ezer lej), és a beszállítók felé 2012 májusának végéig vannak rendezve a tartozásaik, a bérek kifizetése után pedig 600 ezer lej van a bankszámlájukon.

Mint ismert, a közelmúltban a 2013/8. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a váradi CFR-kórház is átkerül a szállításügyi minisztérium alárendeltségéből az egészségügyi tárca fennhatósága alá. Jelenleg a metodológiai normákon dolgoznak, a menedzser szerint ezért amolyan várakozási állapotban vannak, nem tudják, ki a tulajdonosuk. Elméletileg már az egészségügyi minisztérium kéne legyen a fő hitelutalványozójuk, de a gyakorlatban még a szállítási tárcához tartóznak.

Közlekedési Bizottság

Marius Chipurici megjegyezte, hogy miután az egészségügyi minisztérium elvégezte a felméréseit, valószínűsíthető, hogy önálló jogi személyiségként a CFR-kórház a helyi önkormányzat vagy a Megyei Tanács hatáskörébe fog kerülni, erről bizonyára az idei év második felében fog politikai döntés születni. Megtudtuk azt is, hogy az utóbbi időben több üres állást is betöltöttek: egy szemészt, két sebészt és egy pszichiátert alkalmaztak, melynek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg is gyarapodtak a szolgáltatásaik. Amúgy 131 ágyuk van és 154 alkalmazottjuk, aki közül harmincan Szatmárnémetiben dolgoznak, ugyanis bár kevésbé ismert, ott is működik egy külső részlegük. Egy hónappal ezelőtt úgy döntött az igazgatótanács, hogy egy farmakológiai és toxikológiai osztályt is létesítenek, ennek engedélyeztetése folyamatban van.

Dr. Florian Maghiar orvosigazgató szerint a beutalások szempontjából túl nagy változást nem fog jelenteni a tulajdonosi viszony megváltoztatása, hiszen eddig is a pácienseik zöme nem a szállításügyi szférából érkezett. Az orvosi ellátás legfeljebb a Közlekedésbiztonsági Bizottság működésében hozhat változást, melyet úgy tűnik, hogy jövőre privatizálnak.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!