ERDON Helyi hírek

2013.02.06. 12:08

Szimfonikus hangverseny a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia idei évadának egyik egyedülálló koncertjére kerül sor február 7-én este, hiszen ismét együtt lép fel Romeo Rîmbu karmester és fia, Remus Rîmbu.

A Nagyváradi Állami Filharmónia idei évadának egyik egyedülálló koncertjére kerül sor február 7-én este, hiszen ismét együtt lép fel Romeo Rîmbu karmester és fia, Remus Rîmbu.

Romeo Rîmbu a Nagyváradi Állami Filharmónia állandó karmestere, aki országos és nemzetközi szinten (Európa különböző országaiban, az Egyesült Államokban, Japánban) is bizonyította már karmesteri kvalitásait. Remus Rîmbu a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenelíceum hegedű szakának végzős diákja, aki fiatal kora ellenére nem csupán Romániában, hanem külföldön is bemutatkozott már. A csütörtöki koncert műsorán szerepel: A Pop – Napforduló (bemutató), F. Mendelssohn-Bartholdy – e-moll hegedűverseny, op. 64 és P. Hindemith – Mathis, a festő című kompozíciója.

Romeo Rîmbu szerdán a filharmóniában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az első és az utolsó művet modernsége miatt játszani és hallgatni is nehezebb, ami nem jelenti azt, hogy a laikus közönséget nem várnák szívesen a koncertre. „Fontos feladatnak tartom, amelyet komolyan is veszek, hogy a kortárs és XX. századi szerzők munkáit is programra tűzzük, hogy a közönség és a zenekar fiatalabb tagjai is megismerkedjenek a művekkel” - tette hozzá.

Koncert

Adrian Pop Napforduló című művét egy bihari kolinda ihlette, mely a pogány időkből mentődött át a mába, és ma is néha elhangzik templomokban. Folytatásként, Felix Mendelssohn-Bartoldi híres e-moll hegedűversenye csendül fel, Remus Rîmbu előadásában. Mendelssohn1844-ben komponálta hegedűversenyét, és ezzel a műfaj egyik nagyszerű remekművét sikerült megalkotnia: azt, amelyik a klasszikus örökséget nemesen romantikus stílusban folytatja, és Mendelssohn zeneszerzői erényeit hatásosan foglalja össze. A koncert második részében Paul Hindemith, német neoklasszikus zeneszerző halálának 50. évfordulójára emlékeznek. Mathis a festő című szimfóniának Hindemith maga írta a szövegkönyvét, amely a XVI. században élt Matthias Grünewald festőművész alakját mintázza meg. A koncerten felcsendülő művekről bővebben a filharmónia honlapján (www.oradeaphilharmony.com) olvashatnak.

Leckekoncertek

Tódor Albert a filharmónia vezérigazgatója elmondta, hogy február 8-tól kezdődően minden pénteken folytatódni fognak a leckekoncertek, amelyeken a fiatalok ezúttal a fúvós hangszerekkel ismerkedhetnek meg. Májustól vagy júniustól pedig a környező településeken is bemutatják a leckekoncerteket, amelyeknek a tavalyi évben is nagy sikerük volt. A jövő heti koncert igazi csemegét tartogat a zenekedvelőknek. Február 14-én 19 órától Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulójának alkalmából Verdi Operagálára kerül sor. Műsoron lesznek népszerű nyitányok, áriák, duettek és kórustételek ismert Verdi-operákból.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!