ERDON Helyi hírek

2012.11.26. 13:29

Testvértelepülés lett Bihardiószeg és Pákozd

Bihar megye- A napokban Mados Attila és Takács János polgármesterek szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy testvértelepülési kapcsolatba lépjen egymással Bihardiószeg és Pákozd. Íme a részletek.

Bihar megye- A napokban Mados Attila és Takács János polgármesterek szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy testvértelepülési kapcsolatba lépjen egymással Bihardiószeg és Pákozd. Íme a részletek.

- A magyar nemzet összetartozását három szimbólum jelképezi: az egyik Ópusztaszer és a honfoglalás, a másik Székesfehérvár, a koronázóváros, a harmadik pedig Pákozd, a honvédelem bölcsője, nyilatkozta az Erdély Online-nak Takács János pákozdi polgármester, majd így folytatta: „Úgy gondolom ahhoz, hogy a magyarság egységét szimbolizálni tudjuk, szükség van arra, hogy az összes nemzetrészt egységben kezeljük, egységbe forrasszuk ismét azután a trianoni trauma után, mely ezt a nemzetet érte. Kiemelném azt, hogy ez természetesen nem azt jelenti, hogy más nemzeteket szeretnénk háttérbe szorítani, de ahogy más népek létezni szeretnének a világban, a magyarság is ugyanúgy öntudatára szeretne ébredni, és ehhez szükség van arra, hogy kapcsolatainkat a nemzetrészek között újraépítsük. Ennek egyik része, hogy végre Bihardiószeg és Pákozd testvérkapcsolatba egységesült, és szeretne példát mutatni a többi település számára is, hogy találjunk partnereket, társakat és az egész nemzet végre egységesen tudjon a magyarság érdekében a világ forgatagában fellépni. Nagyon fontos számunkra, hogy ez az egység létrejöjjön, hiszen a magyarság egy olyan rendkívül önálló és fontos értékrendet hordoz magában, mely Európa és talán az egész világ számára irányt tud mutatni. Helyreállítja az emberi kapcsolatrendszert, illetve az emberek közötti helyes együttműködést”- hangsúlyozta a magyarországi helység vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a konkrét programok most körvonalazódnak. „Az első lépést megtettük, polgármesterrel úrral aláírtuk egy együttműködési megállapodást, és ezt ki fogjuk terjeszteni azokra a kulturális, szakrális és emberi együttműködésekre, amelyek a kapcsolatok elmélyítéséhez mindenképpen szükségesek. Szeretettel várjuk a diószegi küldöttséget is Pákozdon, hiszen településünkön a hazafias nevelést a nemzet minden tagja részére meghirdettük, és természetesen mi is szívesen jövünk erre a tájra a magyarságtudatot és a nemzeti érzést erősíteni. Hozzuk magunkkal azokat a csoportjainkat, melyek bemutatják, hogy ugyanaz a kultúra, hagyomány és népművészet köt össze bennünket”- mondta honlapunknak Takács János.

Jövőbe tekintő

Mados Attila diószegi polgármester úgy vélte: az általa vezetett településnek nagyon fontos ez a testvérkapcsolat, ugyanis eddig is voltak már ilyenek, de úgy igazából nem létezett egy olyan összekötő kapocs, mint az Álmosd-Diószeg, illetve a pákozdi csata, ami egy olyan szolid alapot teremtsen, amelyet tovább lehet bővíteni nem csak a történelmi hagyományok területén, hanem gazdasági, kulturális és egyéb vonalon is. „Úgy gondolom, hogy a szándéknyilatkozat aláírásával egy tartalmas jövő kezdődött számunkra. Eltöltöttünk a polgármesterrel úrral egy pár órát Diószegen, és azt kell mondanom, hogy nem unatkoztam. Hihetetlen történelmi tudással rendelkezik, és ugyanakkor a mi részünkről is Gellért Gyula református esperes, illetve Szűcs Attila plébános jelen voltak a beszélgetésen, és percről-percre érdekesebb és érdekesebb dolgokról tudtunk beszélni. Erre van mit építeni, tehát az együttműködés a jövőbe tekintő mindenféleképpen”, közölte az elöljáró.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!