ERDON Helyi hírek

2012.11.11. 18:02

Skandináv és balti útiélmények

Nagyvárad- Csütörtök este a Szent László Római Katolikus Iskolacsoport dísztermében havi találkozójukat tartották a premontrei öregdiákok. A megjelent érdeklődőket Vonház Antal titkár üdvözölte.

Nagyvárad- Csütörtök este a Szent László Római Katolikus Iskolacsoport dísztermében havi találkozójukat tartották a premontrei öregdiákok. A megjelent érdeklődőket Vonház Antal titkár üdvözölte.

 

A meghívott vendég ezúttal Mons. Fodor József általános helynök volt, aki egy skandináviai, illetve balti kirándulásról tartott vetített képes előadást. Bevezetőjében elmondta: többedmagával minden évben felkeres egy-egy vidéket, így a csoport tagjai összeszokott társaságot alkotnak. Az idén 15 napos kirándulást tettek a skandináv és a balti államokban. Harminchárman voltak jelen, és körülbelül 8 ezer kilométert tettek meg úgy, hogy a napi átlaguk 500 kilométer volt. Augusztus 28-án indultak busszal, egy szervezett program keretében, a vikárius szerint önállóan, idegenvezetés nélkül nem is lehet annyi helyre bejutni, mint így. Útban Dánia felé, megálltak Csehországban (Prága) és Németországban (Drezda, Berlin, Rostock). Beszámolójában a vikárius ezeknek a városnak az általuk megtekintett nevezetességeire kevésbé tért ki, arra hivatkozva, hogy ezek úgyis közismertek. A lutheránus, de vallásukat kis mértékben gyakorló polgárok által lakott Dániában Koppenhága volt az első célállomás, ahol máris csodálatos élményekben volt részük a kirándulóknak (például a Kronborg-kastély, Hamlet híres vára is szerepelt köztük). Helsingör után átutaztak Svédországba, Göteborgot elhagyva a Trollok-útján haladtak tovább, a hegyek közti szűk hajtűkanyarokban. „Nem lehetett betelni a látvánnyal, azzal, hogy miket teremtett a Jóisten”, idézte fel a történteket az általános helynök, kiemelve egyebek mellett a gleccserek szépségét, a szintkülönbségeket és egy 1140-ben épült evangélikus faárboc templom látványát.

Szép templomok

Hajóztak a világ második leghosszabb fjordján, majd Norvégia sokak által legszebbnek tartott városa, Bergen következett. Oslóban két napot töltöttek (Vigeland-park, Viking-múzeum), ezután a Holmenkollen síugró sánc érintésével a 14 szigetre épült, 24 ezer apró sziget által körülvett Stockholmba érkeztek meg. A királyi palota felejthetetlen élményeket tartogatott számukra is, de ugyanez elmondható a lovagok templomáról, a múzeumokról és a skanzenről is. Ezután hajóval „átmentek” Turkuba, Finnország legrégebbi városába, Helsinkiben pedig az olimpiai stadion, illetve a híres zeneszerző, Jean Sibelius múzeuma bizonyult kihagyhatatlannak számukra. Az észt fővárosban, Tallinban a templomok, a várak, a középkori épületek és utcák szépségét volt különleges élmény látni, akárcsak Rigában (Lettország). Mons. Fodor József megjegyezte: a skandináv, illetve a balti államok közül egyedül Litvániában vallásosak az emberek, érdekes, hogy a templomok milyen gyönyörűen rendbe vannak téve. A kirándulók egy lengyel település, Lublin érintésével érkeztek vissza Váradra.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!