ERDON Helyi hírek

2012.08.30. 16:43

Ifjúsági tábor Hegyközszentmiklóson

Bihar megye - Augusztus 13-18. között immár ötödik alkalommal került megrendezésre az Érmelléki Református Ifjúsági Tábor, azaz ÉRIT. A tábor most is, mint minden évben a hegyközszentmiklósi termálstrandon volt megtartva.

Bihar megye - Augusztus 13-18. között immár ötödik alkalommal került megrendezésre az Érmelléki Református Ifjúsági Tábor, azaz ÉRIT. A tábor most is, mint minden évben a hegyközszentmiklósi termálstrandon volt megtartva.

 

A tábor résztvevői az Érmellék településeiről érkeztek – Székelyhíd, Szentjobb, Albis, Érbogyoszló, Margitta, Értarcsa, Érsemjén, Érkeserű, Szalacs, Vedresábrány, Ottomány, Éradony. A hétfői nap sátorveréssel kezdődött, majd Árus László Csongor házigazda lelkész köszöntötte a táborózókat, és ismertette a strand szabályzatát is. Minden este egy-egy előadást hallgathattak meg az ifjak, melyeken a hit sarkallatos kérdéseire kaphattak választ. A tábor célja az volt, hogy a tudomány és a hit világát egymáshoz közelebb vigyék a fiatalok életében, ugyanakkor rámutatni arra, hogy a tudomány felfedezései is hitünk elmélyülését szolgálhatják.

Hagyományőrzés

Ennek jegyében meghívott előadók beszéltek a teremtés és evolúció vitájáról (dr. Kiss László biokémikus, Debrecen), a tíz csapásról (Veres Kovács Attila), Jézus születéséről (Kánya Zsolt Attila) és feltámadásáról (Sándor András). Az ifjak hitben való növekedését szolgálták az érmelléki lelkipásztorok által tartott áhítatok, a kiscsoportos bibliaórák és a péntek esti istentisztelet és úrvacsoravétel. A tábor lelki oldala mellett az idén is hagyományőrző programok is voltak. A táborozókból különböző kézműves csoportok alakultak, akik egész héten át lelkesen alkottak. Az agyagozók vezetője Tóth Tibor (Székelyhíd) volt, a tánc csoportot Hegedűs Petra (Debrecen), míg a rajz és festő csoportot testvére Réka irányította. Volt egy hagyományőrző csoport is, akik Jakó Jolán (Érmihályfalva) vezetésével gyöngyöt fűztek, fontak, mézeskalácsot sütöttek – a táborlakók nagy örömére –, és hímestojásokat festettek. Margittai Tamás (Nagyvárad) a zenész csoportot tanította, míg Kulcsár Árpád (Értarcsa) az újságíró csoportot látta el hasznos tanácsokkal.

Jól sikerült tábor

Természetesen a sok napi aktivitás mellett jutott idő a pancsolásra is a strand termálvizében. Szerencsére az idén jó időt fogtak ki a táborozók, leszámítva az első napok hideg éjszakáit, így minden adott volt egy jó táborhoz. A záróakordok közé kell sorolni a péntek esti tábortüzet is, melynél késő éjszakába nyúló éneklés, romantika és mókázás történt. Szombaton szomorú szívvel zárta a tábort Jakó Sándor Zsigmond érmelléki ifjúsági lelkész, de ugyanilyen érzésekkel bontották a sátrakat az ifjak is. Lassan kiürült a tábor területe, elmúlt a hét, s vele együtt egy jól sikerült tábor is, mely nem jöhetett volna létre, ha nincs az Érmelléki Református Egyházmegye, mint szervező, a DDIP Bihor, a Communitas Alapítvány és a Hegyközszentmiklósi Egyházközség, mint támogató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!