ERDON Helyi hírek

2012.08.15. 11:57

Az anyatej csodás hatásai

A Nagyváradi La Leche Liga (LLL) harmadik alkalommal szervezett a Szoptatás Világhete alkalmából csoporttalálkozót augusztus 13-án a Posticumban.

A Nagyváradi La Leche Liga (LLL) harmadik alkalommal szervezett a Szoptatás Világhete alkalmából csoporttalálkozót augusztus 13-án a Posticumban.

A csoporttalálkozó kiemelt meghívottai dr. Juhász Judit IBCLC (Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadó), LLL szoptatási tanácsadó, orvos és Rózsa Ibolya IBCLC, LLL szoptatási tanácsadó voltak. A magyarországi vendégek a szoptatás fontosságáról és előnyeiről folytattak interaktív beszélgetést a nagy számban jelen levő anyukákkal, kismamákkal. Kovács Katalin a nagyváradi szervezet csoportvezetője köszöntötte az egybegyűlt anyukákat, gyermekeket és apukákat. Elmondta, hogy a rendszeres találkozók mellett már harmadik alkalommal szerveztek interaktív kerekasztal-megbeszélést a Szoptatás Világhete alkalmából. A helyi csoport létrehozásáról is mesélt: „három éve néhány anyuka ötletére hoztuk létre Váradon is a La Leche Ligát, mindazoknak, akik fontosnak tartják a szoptatást és a babák egészséges nevelését, de azoknak is, akik tanácsot szeretnének.”

Tudatos anyukák

Juhász Judit és Rózsa Ibolya a programok előtt elmondták, hogy a szoptatás először is azért fontos, mert biológiai norma, minden más csak másodlagos. Saját praxisukban határozottan észrevettek egy fejlődést, az anyukák tudatosan és felkészülten szoptatják gyermekeiket. Hozzátették, hogy az internet segítségével a szakemberek gyorsan tudnak reagálni egyes problémákra. A szoptatás nem csupán az egyik lehetséges táplálási mód, hanem egyúttal védelem a fertőzésektől, betegségektől a folyamatosan változó környezetben, a legkülönlegesebb párbeszéd anya és gyermeke között. Az interaktív csoportbeszélgetés témája a Szoptatás Világhete és az Anyatej Világnapja köré csoportosult és az Értsük meg a múltat, tervezzük a jövőt címet kapta.

Különböző témák

A beszélgetés során különböző témákat érintettek a résztvevők. Rózsa Ibolya többek között ismertette, mi szükséges a sikeres szoptatáshoz: „Annyira civilizált világban élünk, hogy könyvekből akarjuk nevelni a gyermekeinket, a természetes dolgokat, mint a szoptatás, pedig elhanyagoljuk. Az anyukának, hogy tudjanak szoptatni szükség van elhatározásra, releváns információkra és támogatásra”. A jelenlevő anyukák továbbá a generációs különbségekből adódó problémákat beszélték meg, valamint azt, hogy meddig jó szoptatni a kicsit. Az utóbbira a tanácsadók jelentős része azt válaszolja, hogy az a legjobb, ha a csecsemő élete első fél évében csak anyatejet kap, és a szoptatás folytatódik megfelelő kiegészítő táplálás mellett két éves korig, vagy az után is. A hétfői csoporttalálkozón tanácsadó, tájékoztató könyvecskéket és brosúrákat lehetett venni, továbbá babakendőket és pólókat is.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!