ERDON Helyi hírek

2012.05.28. 20:33

Olasz családok története

A Bevándorlástól az integrációig című nagyváradi kiállítás a Romániába emigrált olasz családok életét dolgozza fel. A fotókat és szöveget tartalmazóm pannók a migráció időszakáról, a letelepedésről, az olasz családok boldogulásáról szól a XIX. sz. közepétől napjainkig.

A Bevándorlástól az integrációig című nagyváradi kiállítás a Romániába emigrált olasz családok életét dolgozza fel. A fotókat és szöveget tartalmazóm pannók a migráció időszakáról, a letelepedésről, az olasz családok boldogulásáról szól a XIX. sz. közepétől napjainkig.

 

A két ország himnusza hangzott el a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban megszervezett kiállítás szombat délelőtti megnyitóján, majd Aurel Chiriac múzeumigazgató köszöntötte az egybegyülteket. Mint elmondta, a kiállítás anyaga értékes vallomásokat tartalmaz a migráció időszakáról és az azt követő periódusról, mind az olasz bevándorlók családi életéről, mind szakmai boldogulásukról. Mircea Grosaru képviselő, a Romániai Olaszok Egyesületének elnöke arról szólt: nem véletlen, hogy épp most szervezték meg a kiállítást, hiszen közeledik Olaszország Nemzeti Napja, továbbá hamarosan megalakul a Nagyváradi Olasz Művelődési Intézet. Sok sikert kívánt Mauritio Passerottinak, Románia olaszországi tiszteletbeli konzuljának, s egyúttal köszönetet mondott Nagyvárad polgármesteri hivatalának a támogatásért.

Értékes képek

A későbbiek során Mauritio Passerotti arra tért ki: egykor az olasz bevándorlók Romániában akarták megvalósítani álmaikat. Manapság roániai állampolgárok vándorolnak ki Olaszországba, ugyanezért. Mind Románia, mind Olaszország számára tragédia lenne, ha a román és az olasz bevándorlóknak vissza kellene térniük szülőföldjükre - mondta Passerotti. A megnyitón jelen volt exc. Böcskei László római katolikus püspök, Ioan Rus, az ortodox püspökség képviselője, Ilie Bolojan polgármester, Gabriela Tarabega, a Romániai Olaszok Egyesületének tagja, s Antonio Sargenti, a hazai olasz vállalkozók képivselője is. A felszólalásokat követően a Nagyváradi Olasz Művelődési Központ tánccsoportja lépett fel, majd a jelenlévők ünnepi ebéden vettek részt.

A Dall Emigrazione All Integratione című kiállítást első alkalommal Bukarestben, a Romániai Olaszok Egyesületének Lipscani utcai székhelyén mutatták be. Anyagát nagyrészt családi fotók, illetve ezek felhasználásával készült pannók képezik, s a szervezők egyik legnehezebb feladata az volt, hogy megkapják a fotókat a Romániában élő olasz családoktól. A kiállítás a bevándorló családok történetét igyekszik végigkísérni. A migráció a XIX. sz. végén, s a XX. század elején zajlott, amikor Olaszországban gazdasági és szociális válság volt. Amint a tárlatról készült katalógusban olvasható, sokan a bevándorlók közül soha többé nem látták vissza szülővárosukat - „épp ezért, a kiállított képek hátrahagyott rokonokról, szülőházakról különösen értékesek az itt élők számára”. A későbbi képek a megalakuló hazai olasz közösségek életét mutatják be, az emberek társadalmi életét, mesterségét, s a kiállítás külön kitér azokra a bevándorlókra, illetve leszármazottakra, akiket a hazaiak tehetséges üzeltemberekként, elismert szakemberekként tart számon.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!