ERDON Helyi hírek

2012.04.27. 11:33

Aláírták az egyezményt

Háromnapos, román-magyar vízügyi megbeszélés helyszíne volt a nagyváradi Elite szálló, melynek végén a küldöttségek vezetői aláírták a két országra vonatkozó együttműködési egyezményt.

Háromnapos, román-magyar vízügyi megbeszélés helyszíne volt a nagyváradi Elite szálló, melynek végén a küldöttségek vezetői aláírták a két országra vonatkozó együttműködési egyezményt.

 

Huszonharmadik alkalommal gyűltek össze megbeszélésre a romániai és magyarországi hidrotechnikai bizottságok, tudatta Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője, az esemény házigazdája. Később Dan Cârlan, a hazai küldöttség vezetője, a környezetvédelmi minisztérium árvízhatóságának vezérigazgatója ismertette: első alkalommal 2003-ban írtak alá ilyen vízügyi együttműködést; mindkét ország öttagú bizottsággal vesz részt ezeken a megbeszéléseken, melyek általában évente egyszer zajlanak, s melyek folyamán a víz minőségével, az árvizek megelőzésével, továbbá a vízgazdálkodással, a hidrometeorológiai jelenségek kezelésével kapcsolatos közös célkitűzéseket szögezik le.

Elégedettek

Románia öt ilyen kétoldalú egyezmény részese, s a Magyarországgal való együttműködés messze a legjobb, jelentette ki a küldöttség vezetője, majd elmondta: az idén semmiféle vízügyi incidens nem történt, s a vizek minősége is javuló tendenciát mutat. A későbbiekben Kovács Péter helyettes államtitkár, a magyarországi küldöttség vezetője szintén elismerően szólt a magyar-román határvízi bizottság tevékenységéről, melyet az egyik legjobbnak ítélt meg, s egyúttal azt is elmondta, hogy teljes mértékben elégedettek a román féllel. „A két bizottság részletkérdésekben időnként ellentétes állásponton van, de pont a mi szakértőink azok, akik az ellentéteket meg tudják oldani” - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Kockázatosnak tartják

A háromnapos megbeszélés során véglegesített protokollumot a sajtó jelenlétében írta alá a hazai, valamint a magyarországi küldöttség vezetője. Később a küldöttségek tagjai kérdésekre válaszoltak. Ezek során Kovács Péter többek között azt is elmondta: a környezetvédelmi kockázatok miatt a magyar fél nem ért egyet a verespataki (Roșia Montană) projekttel, s ezt a hatásvizsgálati procedúra során ki is fejtették, s írásban is tudatták a román féllel. Az eljárás egyébként most éppen szünetel, s természetesen a döntés joga a román kormány hatáskörébe tartozik, tette hozzá a helyettes államtitkár.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!