ERDON Helyi hírek

2011.11.21. 13:46

Szerzői estek Balassa Sándor műveiből

November 19-én a PKE-en és november 20-án a nagyváradi Barátok templomában vittek színre több ősbemutatóként is felcsendülő Balassa Sándor kompozíciót.

November 19-én a PKE-en és november 20-án a nagyváradi Barátok templomában vittek színre több ősbemutatóként is felcsendülő Balassa Sándor kompozíciót.

 

 

A szombati esten elhangzott Három dal Wass Albert verseiből kettő (op.84. Darvak, Lohengrin). Boros Konrád Erzsébet szopránja a maga kivételes szépségében hozta közel hozzánk a kompozíció muzsikáját. Zongorán Chirodea Letitia, a PKE zenei tanszékének dékánja kísért, finoman, ízlésesen és hangulatteremtően alkalmazkodva a szólista szándékához. Ezt követően a Ládafia című kompozícióból hangzottak el részletek. Érdekesek maguk a címek is: Pasztell, Üzenet, Horizont, Kürtök és trombiták, Szelíden és vadul. Péter Izabella tanárnő igen jó technikai felkészültséggel és kifejező dallamvezetéssel játszotta szólamát. Az Eszterlánc duettek fuvolára és hegedűre (op.96) című négytételes alkotást Costin Éva hegedűn, valamint Georgiana és Adriana Mircescu fuvolán közvetítették, mindketten a művészeti líceum tanárai. Az Öt testvér című zongorakompozíciót Lászlóffy Réka kidolgozott, és a nehéz technikával is megbírkózó előadásában élvezhettük. Ezt követően Lászlóffy Zsolt Improvizáció Balassa nevére című opusz szólalt meg zongorán, amely igen közel hozta Balassa Sándor jellegzetes stílusát. Befejezésként hallgattuk meg a PKE kórusának tolmácsolásában Márkus Zoltán karnagy vezényletével a Magyar éneket (op. 54/A), a Decemberi kiáltást (op.94), és a Köszöntőt (op.23/7). Mind a zongoristák, mind a hegedű szólamát játszó Costin Éva, a fuvolisták valmint a szoprán és a kórus teljesítménye igen kifejezően mintázta meg az elhangzott műveket. Interaktív párbeszéd zárta az eseményt: dr. Lászlóffy Zsolt és dr. Csákány Csilla kérdéseire válaszolt a szerző. Balassa Sándor hangsúlyozta, hogy a muzsika az emberiség javát és az emberszeretetet kell szolgálja. Meg kell tudni szólítani az embereket, nevezetesen, hogy az egyetemes kultúra mellet a nemzeti sajátosságokat is felszínre kell hozni, így az ősi magyar dallamvilágot is. Kifejezte, hogy az ember alá van vetve a nagy kozmosznak és ezen túl Istennek, akitől nem félni, hanem szeretni kell.

 

Templomi hangverseny

 

Másnap a nagyváradi római katolikus Barátok templomában öt szólista lépett fel a meghívott szerző jelenlétében. Öt kompozíciót játszottak el. Bevezetőként elhangzott Üdvözlet Violának című négytételes, brácsára írt kompozíció, melyet Thurzó Sándor József adott elő. A hegedűduókra írt Párosítóból az első, a második, és az ötödik tételt (Csenge ás Deli, Kincső és Bajzát, Tünde és Monor) játszotta Tokaji Ágnes és Costin Éva. A II. vonóstrió (op.104) négy tételét a Pichl trió játszotta: Costin Éva hegedűn, Thurzó Sándor József brácsán, és Bozsódi Beáta csellón. Az est fénypontja volt a Trio Fortissimo (Tokaji Ágnes, Costin Éva, Bozsódi Beáta) által előadott Még egy csokrot című kompozíció, mely ősbemutatóként hangzott el. Ezt a művet a szerző a triónak ajánlotta. Befejezésül a II. Vonósnégyes (op.114) szólalt meg a Varadinum Vonósnégyes előadásában (Tokaji Ágnes, Costin Éva, dr. Marcu Ágnes és Thurzó Sándor József). Balassa zenéje a maga modern hangzásvilágban csendült fel, ahol felfedezhető volt az élő melódia szépsége, és áttételesen ráismerhettünk a magyar népdal Parlandojára, sajátos líraisággal, költőiséggel telítve. Ugyanakkor a gyorsabb tételekben is felfedezhettük azt a csillogást és feszes táncosságot, amely szintén a folklór világából ered. A kiváló, Kossuth-díjas zeneszerző meg volt elégedve a vonósok kifejező játékával. A szerző muzsikája az ő költői hitvallását fogalmazta meg. A koncertek szervezője és művészeti vezetője Tokaji Ágnes hegedűtanár volt.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!