ERDON Helyi hírek

2011.11.07. 09:32

Minden napon reformáció kell legyen

A Szatmár Megyei Büntetés–végrehajtási Intézetben rendszeresen református istentiszteleten vehetnek részt a rabok. Az alkalmakon bárki részt vehet aki édes magyar anyanyelvén akarja hallani az evangéliumot.

A Szatmár Megyei Büntetés–végrehajtási Intézetben rendszeresen református istentiszteleten vehetnek részt a rabok. Az alkalmakon bárki részt vehet aki édes magyar anyanyelvén akarja hallani az evangéliumot.

A Szatmár Megyei Büntetés–végrehajtási Intézetben rendszeresen református istentiszteleteken vehetnek részt a fogvatartottak. Tehát semmi akadálya nincs annak, hogy anyanyelvén hallja valaki az evangéliumot, továbbá református énekeskönyvek is rendelkezésére állnak azok számára akik énekléssel is beszeretnének kapcsolódni az istentisztelet menetébe.

 

Ingyen kegyelemből

 

Ekképp történt ez novembr 4–én, délelőtt is a Mileniului utcai intézmény kápolnájában, ahol a szép sorjában érkező rabokat Rácz Ervin börtönlelkész és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem ötödéves hallgatója, Kaszaniczki Csongor kézfogással és Békesség Istentől szavakkal köszöntött. Elsőként a lelkipásztor szólt az egybegyűltekhez, és nemrégen, az október 31–én megtartott Reformáció emlékünnepéről beszélt. Mint elmagyarázta a jeles napot annak emlékére tartjuk, hogy 1517–ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. Kérdezhetnénk többen: miért volt erre szükség? Hát azért mert az akkori egyház annyira ledegradálódott, hogy bevezetve a bűnbocsájtó cédulákkal való kereskedést, az embereknek pénzért kínálták megvételre a bűnbocsánatot. Ezzel a már bevált gyakorlattal ellentétben az akkori kor reformátorai, többek között Luther világosan megfogalmazta, hogy bűnbocsánatot nem lehet pénzért, vagy bármi egyéb javakért megvásárolni, azt egyedül Istentől lehet megkapni, és ingyen kegyelemből — magyarázta a börtönlelkész.

 

Csak kérni kell

 

Az istentisztelet második részében a vidékünkről elszármazott Kaszaniczki Csongor vette át a szót aki Isten féltő szeretetéről, gondviseléséről beszélt a raboknak, akik közül legtöbben figyelmesen hallgatták beszédét. A kápolnában arról a napról napra megújuló gondoskodásról hallhattak, mellyel Isten megmentette és megmenti a hozzá kiáltókat, úgy az ószövetségi, mint az újszövetségi időkben. S mi a ma emberei is az Isten kegyelméből támadt reformációnak köszönhetően már világosságban járhatunk, anyanyelvünkön olvashatjuk a Bibliát, s az ebben foglaltak szerint alakíthatjuk gondolkodásunkat, s az abból fakadó életvitelünket. Nagy kegyelem ez, mert azok akik hallják az igét, és megcselekszik azokat a mindennapokban, ők lehetnek a reformáció mai hírnökei, és Isten igaz gyermekei — hangzott a buzdítás a teológus igehirdetésében.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!