ERDON Helyi hírek

2011.11.21. 13:38

Jelenések, jelek, jelentések

November 18 és19-én Jelenések, jelek, jelentések címmel tartottak konferenciát híres előadók részvételével. Az előadásokon a Jelenések könyvének üzenetét, jelentését boncolgatták.

November 18 és19-én Jelenések, jelek, jelentések címmel tartottak konferenciát híres előadók részvételével. Az előadásokon a Jelenések könyvének üzenetét, jelentését boncolgatták.

 

 

A konferencia megnyitóján Karátson Gábor író, festő, filozófus tartotta meg a nyitóbeszédet, amelyben körvonalazta azokat a problémákat, amelyeket az előadások alatt érinteni fognak. Elmondta, hogy János Apostolnak mennyei jelenésekről való könyve a Biblia utolsó könyve, „rövidsége miatt utolérhetetlen tömörségű mű, képei pedig mintha a teljes létezést átvilágítanák, Northrop Frye pedig a Kettős tükör című könyvében bizonyos buddhista szútrákkal hasonlítja össze”-mondta Karátson Gábor, majd hozzátette őt a Jelenések könyvének gyönyörűsége fogta meg, míg más embert elborzaszt a mennyei ítélet. „Mai olvasójából az igazi szellemi megrázkódást az váltja ki, ha észreveszi az idők jeleit, a könyvben és korunkban egyaránt. Nemcsak a külső egybeeséseket, hanem a dolgok benső megrendülését is, azt a gigászi átértelmeződést, amelynek következtében vagy elpusztulunk, vagy megtanulunk egy másféle síkon élni. Apokalipszisen ma, közhelyszerűen, csak az országos pusztulást szokás érteni. A Jelenések könyvében azonban valami egyebet is jelent, a Krisztus újbóli jelentkezését”-mondta Karátson Gábor.

A két napos konferencián Karátson Gáboron kívül dr. Kozma Zsolt, Vida Gábor és Jász Attila tartottak előadást a Jelenések könyvének lehetséges jelentéseiről. Dr. Kozma Zsolt professzor Jel, jelentés és jelzett valóság, alázatos bepillantás a Jelenések könyve titkaiba címmel tartotta meg előadását. Elmondta, az említett könyv a legtöbbet és legnehezebben tárgyalt rész a Bibliában, amelynél a jelentést kutató ember a jelek sokaságával áll szemben. „Az egyház keresi ezeknek a teológiai jelentését, és azért teszi, hogy a gyülekezethez megérkezzék és valósággá váljék maga az Ige.

 

Előadások

 

„Az előadásban bevezetéstani és biblika-teológiai kérdésekre igyekszem válaszolni. A könyv jellege szerint apokaliptikus prófécia, az Újszövetség egyetlen és legutolsó prófétai könyv. Formáját tekintve látomás, nem halucináció, nem beteges állapotban nyert kinyilatkozatás, tartalmát Jézus Krisztus jelenléte határozza meg”- részletezte dr. Kozma Zsolt. Karátson Gábor két előadást tartott Párhuzamok címmel. Az egyikben a Jelenések könyvét párhuzamba vonta Goethe Faustjával, „amely rólunk, a mi korunkról szól, prófétikusan. Rejtjeles nyelve révén, ha megpróbáljuk kibontani, mintha a Jelenések könyve kommentárjának bizonyulna.”-tette hozzá. A másikban pedig az ősi kínai könyvvel, a ji king-gel vonta párhuzamba. Vida Gábor, a Magyar Tudománys Akakdémia tagja a Hármas szorításban az emberiség című előadásában arra kívánt rámutatni, hogy az emberiség egy hármas válság szorításában vergődik: a társadalmi, gazdasági és környezeti gondok egymást erősítve az egész ipari civilizáció összeomlását okozhatják. Jász Attila költő, az Új Forrás irodalmi folyóirat főszerkesztője Tarkovszkivágások I/Andrej Rubljov és Tarkovszkivágások II / Sztalker címmel tartotta meg előadásait.

 

Nagy Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!