ERDON Helyi hírek

2011.11.04. 11:05

Az őt megillető helyen a Patachich címer

A nagyváradi püspöki palotára felhelyezett, Patachich Ádám címere kapcsán küldött közleményt lapunkhoz Vakon Zsolt a nagyváradi római katolikus püspökség titkára.

A nagyváradi püspöki palotára felhelyezett, Patachich Ádám címere kapcsán küldött közleményt lapunkhoz Vakon Zsolt a nagyváradi római katolikus püspökség titkára.

 

A közlemény szövege a következő: november 3-án „a Püspöki Palota homlokzatának timpanonján jelképes módon is kicseréltük a Múzeum feliratot egy ideiglenes címerrel. Ezúton is szeretnénk a már megszokott módon a katolikus egyházról felületes és ellenőrizetlen információkat közvetítő újságírók figyelmét felhívni a következő tényekre: a homlokzaton elhelyezett címer nem a Vatikáni Állam címere, hanem a palotát építtető Patachich Ádám püspök (1759-1776) címere. Az épület végleges elkészültétől (1776) annak szerves részét képező és gipszből, vakolatból készült Patachich címer díszítette a főhomlokzatot, melyet közel két évszázadnyi békés létezés után, a Körösvidéki Múzeum beköltözését megelőzően nem a tegnapi akció során alkalmazott körültekintő módon, hanem kalapáccsal és vésővel távolítottak el véglegesen az épületről, gondolván, hogy a történelmet is örökre kitörlik az utókor emlékezetéből. De a történelem kereke forog.

Patachich Ádám püspökről illik tudni, hogy a város püspöksége idején élte barokk-kori virágzásának teljét, a tudós főpap európai rangú kulturális intézményeket hozott létre városunkban, elég itt Michael Haydn és Karl Ditters von Dittersdorf itteni működésére, vagy Jacob Mariosa könyvtárosára gondolnunk. 1759-ben püspöki líceumot alapított Nagyváradon, kétéves bölcsészképzéssel, mely intézmény jogelődje volt a Királyi Akadémiának. Az újkori Nagyvárad legjelentősebb mecénása volt, a régi városrész arculata részben az ő idején nyerte el ma is látható struktúráit, formáját, hiszen egyúttal Váradolaszi hűbérura is volt. A közjó előmozdítása tevékenységének legfőbb eleme volt.

Patachich Bihar vármegye főispáni tisztségét is viselte, ilyen minőségében és mint főpap a vármegye román nemzetiségű, görög katolikus lakosságának iskoláit és papjait addig soha nem látott mértékben támogatta. A római katolikus püspökség saját költségvetéséből a görög katolikus tanítókra és papokra költött éves összegek messze meghaladták a latin szertartású klérus fenntartására fordított pénzösszegeket. Aki nem hiszi, győződjék meg személyesen minderről az Állami Levéltárban őrzött püspökségi gazdasági levéltár vonatkozó irataiból.

Az épület homlokzatáról a jóérzés és a műemlékvédelmi törvények durva áthágásával távolította el az elmúlt rendszer Patachich Ádám címerét. Most részben helyrehoztuk a történelem tévedését. A közeljövőben esedékes teljes palotarekonstrukció során igyekezni fogunk a mellékelt archív felvételen is látható eredeti formájában helyreállítani az épület egyik legfőbb díszét, a Patachich címert.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!