ERDON Helyi hírek

2011.10.13. 11:04

Korszerű atlétika és labdarugó pálya

Kolozsváron komoly anyagi befektetésekkel megépült, véleményem szerint az ország egyik legszebb és legmutatósabb, atlétikai és labdarúgó pályája: a Kolozsvár Aréna.

Kolozsváron komoly anyagi befektetésekkel megépült, véleményem szerint az ország egyik legszebb és legmutatósabb, atlétikai és labdarúgó pályája: a Kolozsvár Aréna.

A labdarugó és atlétikai pálya, minden, jelenleg érvényben levő sport elvárásoknak megfelel. Az UEFA (Nemzetközi Labdarugó Szövetség) küldöttsége az átvétel alkalmával megelégedéssel állapította meg, a labdarugó pálya 105x68 méteres nagyságával az ország jelenlegi legnagyobb játéktere, mely messze megfelel az UEFA elvárásainak. Tehát bármilyen nemzetközi érdeklődésre is számot- tartható rendezvényt le lehet bonyolítani rajta.

Az építkezést a Kolozsvári Megyei Tanács felkérésére több hazai vállalat valósította meg.

A stadion építését 2009 július 15-én kezdték, meg átadták 2011. október 1.-én Az ovális alakú stadion legmagasabb pontja 36.95 méter.

30.335 széket szereltek fel. Ebből 629 VIP. Üzleti kiszolgálás 748, extra ülőhely 87, mozgássérülteknek 32. Az írott sajtó számára 168, az elektronikus sajtó kommentátorainak 114 szék jutott.

A játékosok, edzők, orvosok, masszírozók, gyúrók 48 (24- 24) helyet használhatnak. Bíróknak, megfigyelőknek 4 helyet tartanak, fenn. Van egy 229 hellyel rendelkező konferenciaterem is.

A fennmaradt 29.557 szék a nézőké.

A tájékoztatást, hangos beszélőn kívül két elektronikus vetítőtábla, 60 négyzetméter, melyen vissza lehet vetíteni a történteket. Négy reklám- pannó, 52 négyzetméter. A földalatti parkírozóban 303 autó fér el, melyet szerelőműhely, egészít ki. Az alagsorban öltözők, kondi-termek is megtalálhatók. Orvosi rendelők működnek. Mindez 10 000 négyzetméteren.

A fűvel fedett terület 7.911 négyzetméter. A fedett atlétikai pálya 9.397 négyzetméter. A stadion esti világítása négyfokozatú, a leggyengébb az úgynevezett tréning- világítás. A meccsek számára három fajta megvilágítás van. Ha kell, akkor HD nívójú közvetítést is, kiszolgáló világítást is el tudnak érni.

A Kolozsvár Aréna stadion építésének költsége 45 millió euró, melynek 30%-át Román Kormány adta, a költségvetés 70%-át a Kolozs Megyei Tanács finanszírozta.

A kivitelezést nyolc hazai társaság hajtotta végre. Magát a tervezést a kolozsvári Műszaki Egyetem tervező gárdája készítette el, az egyetem rektorának dr. Muntean Radu egyetemi tanár felügyelete alatt.

A főcél egy olyan sportlétesítmény létrehozása, mely a XXI. századi elvárásoknak eleget tudjon tenni. Nemcsak a szemnek legyen szép, de használói, az adott feltételekkel legyenek maximálisan elégedettek.

Ennek érdekében a nálunk létező legfejlettebb technikát alkalmazták. Egyetlen példa, az előre megöntött vasbeton idomot, 80 tonnát is felemelő daruval emelték be a helyére. 18 hónap alatt a beton öntésében 225 személy vett részt. Ebből magasan képzett szakember 23 volt.

A stadion építésén 40 mérnök, 6 közgazdász, 80 ács, 60 kőműves. 50 vasbetonszerelő, 22 csempéző. 20 lakatos és hegesztő. 30 villanyszerelő. 40 szerelő, 40 festő. 20 asztalos. 80 kisegítő munkás, tevékenykedett.

Egyelőre 102 térfigyelő kamerát szereltek fel.

Az atlétikai pálya adatait a Kolozs Megyei Sport Bizottság szakfelügyelője Szekernyés Péter atléta adta le. A futópálya 8 sávos, a kanyarokban dőlési szöge 1%.

A 110 méteres pálya, ha kell, még bővíthető.

Az októberi rendezvénysorozat követi a stadion avatási ünnepségét. A világhírű német Scorpions együttes, (40.000 belépőjegy kelt el), majd a Smokie együttes koncertezett, (20.000) majdnem hasonló sikerrel.

Sajnos ezek a rendezvények nem úgy folytak le, ahogyan egy ilyen jellegű építmény megérdemelte volna. A látogatók között voltak olyanok, kinek viselkedése messze alul maradt azon az emberi normán, amit ilyen helyzetben el lehetne várni. Ezen a téren a rendfenntartó erőknek még jobban át kellene gondolniuk azokat a feladatokat, melyek egy hasonló rendezvény alkalmával rájuk hárul.

A nyitómérkőzést a Kolozsvári U FC és az orosz Kuban Krasnodar játszották, mely 0:4 vendég győzelemmel zárult. A mérkőzésen több mint 30.000 néző vett részt.

Kolozsváron az első stadiont 1911-ben építették. Fatribün volt, ezer ember számára. Majd 1961-ben, felépült egy patkó alakú beton tribün. Befogadó képessége 10.000 ember. Ezt a stadiont nevezték el az egyik legnagyobb hazai sportemberről, Ion Moina stadionnak, melynek helyébe építették a korszerű, európai normáknak megfelelő Kolozsvár Arénát.

 

Csomafáy Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!