ERDON Helyi hírek

2011.07.27. 09:08

Növelnék a hatékonyságot

Az első számú feladat év végere egy országos katasztrófavédelmi menedzsment–hálózat kiépítése, és az IGSU hatékonyabbá tétele.

Az első számú feladat év végere egy országos katasztrófavédelmi menedzsment–hálózat kiépítése, és az IGSU hatékonyabbá tétele.

 

 

Szatmár megyébe érkezett az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) vezetője, Marcel Sorin Lucaciu ezredes, aki a munkalátogatás végén tegnap sajtótájékoztatót tartott, mely során ismertette az IGSU idei főbb célkitűzéseit, de a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségén (ISU) tapasztalt problémákról is beszélt. Az ezredes elmondta, az első számú feladat év végere egy országos katasztrófavédelmi menedzsment–hálózat kiépítése, mely által lehetővé válik a sürgősségi helyzetek felügyelőségeinek hatékonyabbá tétele, és az adatok egyszerűbb feldolgozása is. Lucaciu elmondta, szeptemberig az ország minden felügyelőségéhez eljutnak a számítógépes hálózat kiépítéséhez szükséges szoftverek, melyek használatát minden vezető beosztásban lévő, és a menedzsment részlegesen dolgozó személynek meg kell tanulnia. Az országos katasztrófavédelmi menedzsment–hálózat kiépítése világbanki támogatással valósul meg (összértéke 12 millió dollár) és legkésőbb 2012 januárjában lép életbe. A hálózat a 112–es sürgősségi telefonszámra érkező adatokat is fel tudja majd dolgozni, így hatékony esettanulmányok készülhetnek, melyek alapján változtatni lehet a sürgősségi helyzetek felügyelőségeinek tevékenységét, hangsúlyozta az ezredes.

 

Ösztönző rendszer

 

A tűzoltók munkájának hatékonyabbá tétele érdekében a katonai rangsorok útmutatóját szeretnék kidolgozni az IGSU szintjén, mondta Marcel Sorin Lucaciu ezredes. Ez azért fontos, mert a tűzoltók tevékenysége az elmúlt évek során több részre szakadt, ezért már nem elégséges, ha egyszerű tűzoltóvá képzik a jelentkezőket, hanem a specifikus felkészítésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, mondta az elöljáró, kihangsúlyozva, hogy nem a főiskolai diploma alapján szeretnék az életmentők munkáját minősíteni, hanem a szakmai tudásuk alapján. Figyelembe véve azt, hogy a tűzoltók munkája mára nemcsak a bevetési egységekre szorul, hanem paramedikusokból, búvárokból, összeroncsolódott gépjárműből való kiszabadításra szakosodott személyzetből áll, a jelenlegi bérrendszerrel már nem lehet őket kellőképpen ösztönözni, mondta Lucaciu. Az ezredes elismerte, hogy a tűzoltók munkáját nem fizetik meg eléggé, ezért sokan másodállást vállalnak, de még így is szeretik hivatásukat és nem lépnek ki a rendszerből. Szatmár megyében az átszervezést követően 10 személyt bocsátottak el az ISU kötelékéből, míg országos viszonylatban 2100 tűzoltó munkaszerződését bontották fel, mondta Lucaciu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!