ERDON Helyi hírek

2011.07.21. 17:02

Cél a folyópartok megtisztítása

Egyes polgármesterek nyitottan, mások szkeptikusan fogadják a Tiszta folyók elnevezésű projektet, melynek során Bihar és Szatmár megye öt fő vízfolyásának partját tisztítják meg a hulladéktól.

Májusban indult el a „Tiszta folyók” elnevezésű projekt, melynek keretében Szatmár-és Bihar megyékben összegyűjtik a határon átfolyó vizek partjairól a szemetet. A pályázatot a magyarországi Eurocaritas Egyesület indította el, partnerségben a nagyváradi Metropolisz Övezet Egyesülettel és az Erdélyi Kárpát Egyesület Bihar megyei osztályával, melynek során Románia és Magyarország öt közös folyója (Sebes-Kőrös, Berettyó, Kraszna, Szamos, Túr) mentén fekvő 63 romániai és 20 magyarországi település folyópartjairól mintegy 5000 t szemetet szállítanak el. Szatmár megyében 15 község 26 települése vesz részt a programban. A projekt ismertetése céljából az elmúlt héten a Szatmár Megyei Tanács összehívta a 15 érintett önkormányzat képviselőit, akik közül csak hárman jelentek meg, de számukra is vannak még tisztázatlan részletek a projekttel kapcsolatban. Amint Mosdóczi Vilhelm, Kaplony polgármestere elmondta, ők ez ideig még nem tárgyaltak az egyesülettel a projekt részleteiről, a községben évek óta jól működik a szelektív hulladékgyűjtés, és a Kraszna partját is tisztán tartják. Nem jellemző, hogy a község lakosai a folyóparton piknikezzenek, a polgármester attól tart, hogy ha a projekt keretében kihelyezik a folyópartra a megígért 1 köbméteres kukát, egyes lakosok oda fogják majd hordani a szemetet. Domokos Sándor, nagykolcsi polgármester örül a kezdeményezésnek. Elmondta, a Szamos hosszú szakaszon kanyarog a község mentén, és sokan járnak ki fürdeni, vagy horgászni a folyóra. Sajnos a víz főleg áradások idején sok pillepalackot és egyéb hulladékot hord le a felsőbb szakaszokról, amit aztán lerak a partok mentén.–Nyitottak vagyunk az egyesülettel való együttműködésre, és amiben lehet, segíteni is fogjuk, nyilatkozta a polgármester.

Fontos az együttműködés

Pete Botond projektmenedzser kérdésünkre elmondta. –Az egyesületek tagjai bejárták a folyópartokat és megjelölték azokat a pontokat, ahonnan össze fogják gyűjteni a szemetet. Előfordulhat azonban, hogy a tavaszi áradások során ezeket a szeméthalmokat lejjebb sodorta a víz. Elsősorban abban kérjük a községek együttműködését, hogy tájékoztassanak a szemetes szakaszokról. A szemét összegyűjtését, és elszállítását a nyertes cég fogja megszervezni, ennek és a hulladék szeméttelepen való elhelyezésének költségeit teljes egészében a projekt fedezi. Emellett az árterek azon pontjain, amelyeket piknikezésre használnak a lakosok, szemétgyűjtő konténereket is kihelyeznek, községenként egy-két darabot, amelyeket rendszeresen ürítenek majd. Ezek a 18 hónapig tartó projekt lezajlása után a községek tulajdonában maradnak, azon túl nekik kell majd megszervezniük a kukák ürítését. Amint a projektmenedzser elmondta, ők a folyópartok mentén ellenőrizni fogják, hogy hogyan végezte a cég a munkáját. Az elkövetkező időszakban találkozókat szerveznek majd a megye polgármestereivel a jó együttműködés érdekében, hiszen a településeken tájékoztató kampányokat is tartanak majd, és szeretnének az iskolákhoz is eljutni.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!