ERDON Helyi hírek

2011.05.09. 18:48

Új testvértelepülése van Óvárinak

<p>Szatmár megye - Vasárnap ünnepélyes körülmények között írták alá az Óvári és Szamoskér közötti testvértelepülési szerződést. Ez alkalommal avatták díszpolgárrá Ft. Bölcskei Gusztáv püspököt.</p>

Az elmúlt vasárnap emlékezetes marad azok számára, akik részt vettek a szamoskéri (Szabolcs–Szatmár–Bereg megye) református templomban megtartott ünnepi istentiszteleten. A nem mindennapi eseményre egy egyházi és önkormányzati küldöttség érkezett Óváriból Igaz Árpád lelkipásztor és Juhász Lajos polgármester irányításával. Az óváriak és a szamoskériek nemrég döntötték el, hogy testvértelepülési szerződést írnak alá. Az ünnepi istentiszteleten a falu szülöttje, Ft. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hírdetett ígét. Két település lakói vannak jelen most itt — hangsúlyozta a püspök —, ezen az örökségen, amit őseink hagytak ránk. Óvári neve az ott 1554–ben megtartott zsinat révén került be a történelembe, amikor a tizenhatodik században terjedni kezdett a reformáció és új közösségek kezdtel kialakulni. Szamoskér most csatlakozik Óvárihoz, hogy közösen építsék jövőjüket. Amikor egy örökséget akar megőrizni két település, két egyházközösség, akkor nem szabad figyelmen kívül hagyják a zsoltáros szavait:„Akik az Úrban bíznak, olyanok, mint a Sion hegye, amely nem inog, hanem örökre megáll.” (Zsolt.125,1)

Szerződés aláírás, díszpolgárrá avatás

Fülöp István parlamenti képviselő rövid beszédében elmondta, hogy elődeink értékeket alkottak, nekünk ezeket az értékeket meg kell őrizni. Szatmár vármegye olyan értékeket teremtett, amelyek ma példaértéküek számunkra. Az utóbbi időszakban egyre több olyan esemény zajlik, amelyek azt igazolják, hogy a történelmi Szatmár megyében is kezd létre jönni a magyar egység.

Gergely Lajos körjegyző ismertette Vetés község tanácsának és Szamoskér önkormányzati testületének határozatait, melyben elhatározták, hogy testvértelepülési kapcsolatot hoznak létre. A szándéknyilatkozatok ismertetése után Juhász Lajos Óvári és Teremi László Szamoskér polgármestere kézjegyükkel és a polgármesteri hivatalok pecsőtjeivel látták el a szerződést, majd nemzeti zászlót cseréltek.

A továbbiakban Lucski Istvánné szamoskéri és Igaz Árpád óvári lelkipáasztor köszöntötte a résztvevőket. Az esemény fontos része volt Ft. Bölcskei Gusztáv püspök díszpolgárrá történő fogadása. Laudációt mondott Balog Zoltán, a magyar kormány társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. A püspök az óvári egyházközséget és az önkormányzatot megajándékozta Melius Juhász Péter „AZ KÉT SÁMUEL könyveinek, és az két királyi könyveknek, az Sido nyelvnek igazságából, és igaz és bölcs magyarázók fordításából, igazán szóló forditása magyar nyelvre” című könyvvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!