ERDON Helyi hírek

2011.04.12. 10:34

Új RMDSZ-es körzeti elnökök

<p>Bihar megye - Zökkenőmentesen zajlanak a kétévente esedékes tisztújító közgyűlések az RMDSZ Bihar megyei szervezeténél. Néhány változás is történt, illetve új RMDSZ-körzetek is alakulnak néhány helyen.</p>

Szabó József, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke az erdon.ro-nak elmondta: a megyei alapszabályzat értelmében a helyi, illetve körzeti szervezetek kötelező módon kétévente tisztújítást kell szervezzenek. Idén márciusban és áprilisban zajlanak ezek a közgyűlések, egészen április 30-ig, amikor a megyei küldöttgyűlést tartják. A folyamat kétharmadán túl vannak, általában véve a legtöbb helyen maradtak tisztségükben az eddigi vezetők. Nagyváradon több helyen is változás történt: a várad-olaszi körzetben Kecse Gabriella váltotta Delorean Gyulát, Várad-Réten Constantinescu Edit lett Huszár István utódja, Várad-Újvároson Sauer András követte Magyari Máriát az elnöki tisztségben, Várad-Rogériuszon pedig Tiponuţ Tibort választották elnöknek Biró Rozália helyett. Ugyanakkor vidéken váltás történt Bályokon, Diószegen, Szalacson, Érbogyoszlón, Érkörtvélyesen, valamint Mezőtelkiben. Még hátravan azonban nagyjából egyharmada a körzeteknek, ez akár azt is jelentheti, hogy további tisztújítások vagy váltások is bekövetkezhetnek.

Új RMDSZ-szervezetek

Nagyváradon eddig több helyen városi tanácsosok voltak a körzeti elnökök, azonban az RMDSZ új szerkezeti felépítése alapján helyi önkormányzati képviselők nem tölthetnek be körzeti elnöki tisztséget. Még hátravan Várad-Velence, jövő hétfőn pedig a tizedik körzet, melyet jogilag Katalin-telepnek neveznek- mivel az alapszabályzatban ezt a nevet kapta tavaly, azonban azóta még nem sikerült létrehozni-, viszont az április 30-i küldöttgyűlésen vélhetően átkeresztelik majd. Új körzetek is létrejöttek vidéken, helyi szervezet alakult például Jankafalván (Diószeghez tartózik) és Usztatón (Tasnádbajom). Utóbbit április 30-án valószínűleg szintén átkeresztelnek, ugyanis a helyiek a tradicionális magyar nevét szeretnék megtartani a helyi szervezetnek, ami Sándorfalva. Ahol váltások voltak, ott nem konfliktusos helyzet nyomán történtek módosítások, gyakorlatilag vagy átadás-átvétel volt, vagy pedig jött egy új személy, aki azt igérte, hogy nagyobb lendülettel fog dolgozni. Ahol több jelentkező van egy adott tisztségre, ott általában nagyobb a konkurencia, de „a szervezet érdekét szem előtt tartva békésen, jövőbe tekintően zajlottak a tisztújítások”.

Úgy tünik, hogy RMDSZ-szervezet fog alakulni Újfegyverneken és Nagyürögd község területén, illetve igény mutatkozik új szervezet létrehozására Poklostelken (Micske) és Érselénden (Érsemjén) is. Jelenleg egyébként 62 RMDSZ-körzet működik Bihar megyében, az érdekvédelmi alakulat pedig több mint száz, magyarok lakta településen van jelen.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!