ERDON Helyi hírek

2011.03.30. 15:17

Teltházas tisztújító közgyűlés Margittán

<p>Bihar megye - Két esemény tud a margittai kultúrházban telt házat teremteni: az egyik a farsangi kabaré, a másik az RMDSZ tisztújító közgyűlés. Míg az első minden évben képes rá, utóbbi csak esetenként.</p>

A 2009 – es közgyűlésen mindössze 51 – en vettek részt, az idein viszont 538 – an. Rögtön adódik a kérdés: vajon mi okozhatta a több mint tízszeres jelenlétet? Ennek valószínűleg több oka is van. Az egyik az, hogy az esemény metodikája már – már kabaréba illő, a másik pedig, hogy Pocsaly Zoltán alpolgármester gondolt egy nagyot és úgy döntött teljesen új tagokkal frissíti a választmányt. Ennek érdekében mozgósította a vállalkozói szféra eddig háttérben lévő rétegét, akik megtalálták a módját annak, hogy beosztottaikat elküldjék a közgyűlésre. Ahhoz, hogy szavazhassanak, tagnak kellett lenniük, de ez nem okozott gondot. A gyűlés előtti napokon százával iratkoztak be az új tagok. A titkárnő már nem győzte a regisztrálást, ezért a parlamenti iroda alkalmazottai és önkéntesek segítettek neki. Vigyáztak arra, hogy mindenki megkaphassa a szavazási lehetőséget. A választmány többi tagja nem érezte ennyire fontosnak a radikális változtatást, mivel a szervezet eddig is befogadó volt és senkit nem utasított vissza. Listájukra ők is felvettek új tagokat. „Eddig is szeretettel fogadtuk a vállalkozókat, hiszen rájuk is nagy szükség van. Aki akart részt vehetett a munkában választmányi szinten, vagy azon kívül.” – mondta Árkosi Antal elnök.

Felkérték a régi tagokat, fizessék be ez évben esedékes járulékukat, hogy szavazóként részt vehessenek a közgyűlésen. Mindkét oldal szavazótáborát felfegyverezték ajánlócédulákkal, nem bízták a dolgot a véletlenre. A titkos szavazás ezen a szinten oka fogyott elnevezéssé és nevetségessé vált. Az alpolgármesteri listára néhány tagot rátettek a „régiek” közül is, így ők két oldalról kapva a szavazatokat lóhosszal megelőzték a többieket. Az utánuk következők is csak erről a listáról kerülhettek be, mivel az új tagok számszerűleg sokkal többen voltak. „Az alpolgármesteri listán jelöltek kiválasztása szimpátia és nem szakmai meggondolás alapján történt, míg mi arra törekedtünk, hogy minden terület szakemberrel legyen lefedve.” – mondta Árkosi Antal. Pocsaly Zoltán véleménye szerint viszont: „a vállalkozók képviselői nagyobb arányban kell jelen legyenek a választmányban és fel kellett rázni az eddig háttérben lévő magyarságot Ezért szántam  rá magamat a robbanásszerű változtatásra.” Helyi elnöknek mindkét csoport elfogadta Árkosi Antalt, más jelölt nem is volt. A Bihar megyei RMDSZ Szabó Józsefet és Horváth Bélát delegálta az ülésre. Mellettük Árkosi Antal helyi elnök, Bradács Alíz körzeti elnök és Pocsaly Zoltán alpolgármester kapott helyet az ülésvezető elnökségben. Elsőként az elnöki beszámoló, majd a bizottsági beszámolók hangzottak el, melyet szinte egyhangúlag elfogadtak. Igaz valójában oda sem figyeltek az emberek, mivel a kezükbe adott cetliket tanulmányozták, nehogy véletlenül „mellé szavazzanak”. Nem mérlegeltek, nem rangsoroltak, úgy szavaztak, ahogy kérték tőlük. A választmányi listára 32 név került fel a lehetséges 17 helyre. Egy javaslat alapján, mely elfogadásra talált a választmányba bekerült a hat margittai tanácsos és Bradács Alíz körzeti elnök is, mely így 24 tagú lett.

Szabó József javaslatára a jelöltek lehetőséget kaptak egy pár perces bemutatkozásra, ami igen hasznos dolog volt, mivel az új tagok döntő többsége eddig nem volt ismert RMDSZ berkekben és közéleti tevékenységgel sem hívta fel magára a figyelmet. Ameddig a szavazatokat számlálták Pocsaly Zoltán és Bradács Alíz is lehetőséget kapott tevékenységének ismertetésére. A régi – új elnök megköszönte a bizalmat, biztosítván a tagságot, hogy nem él vissza vele, és teljes erejével szolgálni fogja a közösséget. Ezt követően a második körben került sor a 70 küldött kijelölésére, akik majd a körzeti elnököt és választmányt hivatottak megválasztani a küldöttgyűlésen. Személyesítésük szintén titkos szavazással történt. A küldöttek közötti erőviszony lényegesen kiegyenlítettebb, mivel az új tagok az első szavazás után tömegesen elvonultak, mondta Árkosi Antal elnök. Reményét fejezte ki, hogy az új választmányban aktív és elhivatott munkatársakra talál, akik a közös ügyet szolgálni és nem akadályozni akarják. A választmány régi tagjai elmondták, hogy örülnek annak, hogy új emberekkel bővült a csapat, de véleményük szerint ezt békésebb és elegánsabb módon is meg lehetett volna oldani. A szervezet tagjai mindig befogadók voltak és nem kitaszítók. A mostani kabaréba illő tisztújítási komédiát felesleges erőfitogtatásként értékelték. Legfontosabbnak tartják a véleményük szerint nem is létező ellentétek eltörlését és az aktív, építő munka mielőbbi elkezdését. Ez előtt a választmány előtt két választási ciklus áll, amit csak teljes megértéssel és összefogással lehet győzelemre vinni, mondták egyhangúlag a régi tagok: „Mi nagyon nagy szeretettel és természetesen igen sok megoldásra váró feladattal várjuk új társainkat. Ha ma még voltak ellentétek, azt holnapra el kell felednünk.”

Szőke Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!