ERDON Helyi hírek

2011.01.11. 15:52

Bánya-ügy

<p>Bihar megye - E hét elejétől a rézbányai bánya mind a 25 alkalmazottja abbahagyta a munkát, mivel lejárt a szerződése. A bányászok képviselője szerint a vájatokban felgyűlő víz szintje akár egy nap alatt is meghaladhatja a motorokat és a szivattyúkat, a Bihar megyei Környezetvédelmi Hatóság emberei csak a mai nap folyamán jutnak el a bányába. Alexandru Iştoc, a bányászok szakszervezeti vezetője szerint ha nem lép közbe senki, a nehézfémekkel szennyezett víz előbb-utóbb a Fekete-Körösbe kerül.</p>

A konfliktusok tavaly februárban kezdődtek el, amikor a bányászok, tiltakozásképp azért, hogy nem kapták meg fizetésüket, több napra eltorlaszolták magukat a bányában. A problémák viszont nem oldódtak meg, azóta több tulajdonost is cserélt a bánya, végül maguk a bányászok váltak részvényesekké, majd az Olservim vette meg tőlük a létesítményt. Október óta már csak 25 bányász dolgozott ott, a többiek beadták felmondásukat. Állításuk szerint február óta nem kaptak fizetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!