ERDON Helyi hírek

2010.11.23. 11:37

Többezer munkanélkülinek segítenek

<p>Nagyvárad - Munkanélküliek elhelyezkedését segítő országos program kezdődött el néhány hónapja. Ennek részleteiről számoltak be a temesvári székhelyű Menedzserfejlesztési Központ Alapítvány képviselői.</p>

Az uniós finanszírozással működő program nyitókonferenciája októberben zajlott Bukarestben, s ezt további konferenciák követték tizenegy városban - többek között Konstancán, Jászvásáron, Bákóban, Brassóban, Piteşti-en, Brailán, Temesváron. A nagyváradi Continental szállodában tartott mai tájékoztatás után Ploieşti, majd Kolozsvár következik soron.

Elbocsátottakért

A mai találkozón civil szervezetek, különböző cégek képviselői mellett a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Margittai Polgármesteri Hivatal, valamint a Prefektúra is képviseltette magát. Kezdetben Ioana Abraham tanácsadó ismertette a projekt lényegét, később Kanics Tamás projektszakértő válaszolt a feltett kérdésekre. Mint elhangzott, az Elhelyezkedést Segítő Intézkedések Fejlesztése és Bevezetése elnevezésű program célja többek között a gazdasági átalakulás negatív hatásainak kiküszöbölése - azaz az elbocsátott alkalmazottak, munkanélküliek elhelyezkedésének elősegítése. E célból 15 Regionális Információs és Tanácsadási Központ létesült országszerte, melyek segítségével a tervek szerint három éve alatt, amíg tart a program, 25 ezer személy elhelyezkedését segítik elő különféle átképző tanfolyamok szervezésével; legalább 300 munkahelyet létesítenek, továbbá népszerűsítik majd az elhelyezkedést elősegítő módszereket. Mint elhangzott, a regionális központokat a Petrom által már korábban létesítettekből alakították ki.

Amint Petean Mihaiela, a Menedzsmentfejlesztési Központ tanácsadója lapunk kérdésére elmondta, Margittán már július óta működik a regionális központ, s jövő januártól kezdődnek majd el a tanfolyamok. Azt, hogy milyen képesítésekben, a feliratkozottak igényeitől, illetve a munkaerőpiac alakulásától függően döntik el. Állásbörzéket is szerveznek majd, illetve lesz pénz azok segítésére is, akik vállalkozást szeretnének indítani, s tanácsadást is nyújtanak majd.

Neumann Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!