ERDON Helyi hírek

2010.11.16. 17:44

Az eredmény a tenniakaráson múlik

<p>Szatmár megye — A Halmi Gyermekotthonban élők boldogulását elősegítő pályázat zárórendezvényére került sor november 16–án.</p>

A halmi Albert Schweitzer Gyermekekért, Családért és Közösségért Egyesület, partnerségben a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatósággal és az igazgatóság égisze alatt működő Floare de colţ otthonnal, ez év januárjában indított pályázatuk kapcsán szervezetek tegnap nyilvános megbeszélést. Ennek a Halmi Kultúrotthon adott helyt, a projektzáró rendezvényen a gyermekvédelmi központ vezetője, Vasilovici Enikő fényképekkel és rövidfilmekkel ismertette az elmúlt tíz hónap alatt történteket. A pályázat célja az állami gondozottak önállóságra való nevelése, annak a közösségnek a hathatós közreműködésével, ahol ezek kiskorúak élnek. Mint elhangzott, céljuk elérése érdekében az egyesület 6 tagja és a gyermekvédelmi igazgatóság 15 nevelője továbbképzésen vett részt, amit a halmi általános iskolában, a németországi waldenburgi gyermekfaluban és Kupferzelben (a németországi kisváros általános iskolájával partnerkapcsolatban áll a halmi tanintézmény) szerveztek.

Család–árvaház

A megbeszélésen Mariana Dragoş aligazgató arról faggatta a jelen lévő diákokat, hogy mi a különbség egy családban élő gyermek és egy állami gondozott között. Egy családban élő diák elmondta, bár náluk a munkából is ki kell vennie mindenkinek a részét, rossz, ha valakinek nincs családja. Az árvaházban élő egyik fiatal úgy látta, hogy a családban élőknek több szabadság jut. Bár azt mindenki tudja és látja, hogy a normális családban felnövők több lehetőséggel rendelkeznek, de az érvényesüléshez tenniakarás, tanulás szükségeltetik, s azért, hogy az állami gondozott ifjak a társadalomban megállják a helyüket, az elsősorban rajtuk múlik, hívta fel a figyelmet Mariana Dragoş, rámutva ugyanankkor arra is, hogy azt a közeget, amelybe be kell illeszkedniük, a család–közösség alakítja olyanná, amilyen. Vagyis mindenki felelőséggel tartozik mindenkiért — összegezte az aligazgató.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!