ERDON Helyi hírek

2010.09.06. 11:16

Tanügyi elbocsátások országszerte

<p>Bihar megye - Országos szinten többszáz tanügyi alkalmazott maradt munkahely nélkül szeptember elsejétől. Megyénkben egyelőre elkerülték a létszámcsökkentést, tudtuk meg a szakszervezeti vezetőktől.</p>

A Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség (FSLI) országos vezetősége által lapunkhoz is eljuttatott közleménye szerint a tanügyminiszter augusztus 24-i rendelete szerint szeptember 1-től a 42 hazai Pedagógusok Házában megszűntek az adminisztrátorok, fűtők, titkárok, őrök állásai. A szaktárca szerint mindez megtakarítási célzattal történt. „Mi azonban feltesszük a krédést, miféle megtakarítások ezek, hiszen a fizetéscsökkentések következtében az említett alkalmazottak átlagban havi hatmillió lejt kerestek. Ráadásul az ő feladatkörüket a tanügyi alkalmazottak veszik át, ami megalázó” - áll többek között a közleményben.
Pereskedni fognak
 
Mivel a minisztérium ezeknél az elbocsátásoknál nem vette figyelembe sem a kollektív munkaszerződés által előírt 20 napos, sem a munkatörvénykönyv által előírt 15 napos felmondási időt, a FSLI bírósághoz fordul ez ügyben. Szintén a közlemény szerint az egyetemeket is érinti a kisegítő személyzet elbocsátása, ezáltal ráadásul sérül az autonómiájuk is: a fesőoktatási intézményeknél 400 őr, takarítónő, szakácsnő fog állás nélkül maradni miniszteri rendelet alapján.
Mindezzel kapcsolatban Ioan Ţenţ, a FSLI Bihar megyei vezetője elmondta: nálunk egyelőre senki nem marad állás nélkül, azokat, akiknek az állása megszűnik mondjuk a tanintézetek összevonása következtében, át tudnak helyezni máshová, s ez ugyanúgy vonatkozik a kisegítő személyzetre, mint a tanügyi alkalmazottakra. „Kihelyezésekkel, helyettesítésekkel sikerült minden ilyen helyzetet megoldani” - mondta. Valószínű egyúttal, hogy a FSLI bepereli az államot a 25%-os bércsökkentés miatt. Erről a FSLI országos tanácsának szeptember 10-12 közötti ülésén születik majd döntés, mondta az érdekvédelmi megbízott.
Belső döntés
Az egyetemi elbocsátásokat szintén megúszta Bihar megye - legalábis azokat, amelyeket a miniszteri rendelet írt elő. Amint Gheorghe Ionescu, az Alma Mater Országos Szakszervezeti szövetség alelnöke lapunk kérdésére elmondta, a Nagyáradi Egyetemen vannak elbocsátások az orvosi és a képzőművészeti karnál, de ezek az egyetem belső döntése alapján történnek, mivel az említett karok túlméretezettek a hallgatók számához képest. A nem didaktikus alkalmazottakból nem bocsátanak el senkit, ők úgyis kis létszámban vannak az érdekvédelmi megbízott szerint.
 
Neumann Andrea
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!